promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Észbontó dolog történt Bécsben, Budapest lehet a következő a sorban?
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Bécs lakossága valami olyat művelt, amire évtizedekkel ezelőtt volt csak példa. 

A Bécsi Statisztikai Hivatal szerint több mint 100 év után idén szeptemberben egy igencsak meglepő népességi adat született, ugyanis a város lakossága meghaladta a 2 milliót. Ezzel az Európai Unió ötödik legnagyobb városává vált. 

A számítások szerint az év végére Bécs lakosságszáma túllépi a kétmilliót, úgy tudni ugyanis, hogy  szeptemberben és októberben nő a legjobban a lakosságszáma. Ez magyarázható azzal, hogy szeptembertől váltanak sokan munkahelyet és költöznek a fővárosba, de nyilvánvalóan az egyetemistáknak is betudható. Az iskolások külföldről és az országon belül is érkezhetnek. 

Bécs hivatalos oldalán az is olvasható, hogy a a bécsiek 39 százaléka külföldön született, ezzel az osztrák főváros az Európai Unió egyik legsokszínűbb városa. A bevándorlók közül a legtöbben Szerbiában, Törökországban és Németországban születtek. Az elmúlt két évtizedben azonban a magyarok is kedvet kaptak, hogy Ausztriában éljenek: nagy részben vándorolnak át a szomszédos országba egy jobb életét keresve. 

A fénykort a főváros számára a 19. század jelentette, akkor a 2 millió lakos élt évekig a városban. A 20. században aztán folyamatosan csökkenni kezdett a lakosság száma és megindult az elöregedése is. A legkevesebb lakost 1988-ban számolták, ekkor mindössze 1,48 millióan voltak Bécsbe bejelentve. A Vasfüggöny leomlása után aztán minden megváltozott és szabadabbá volt a világ, mindenki könnyebben utazhaz és költözhet olyan országba, ahova csak akar. Ezzel magyarázható, hogy a 21. század kezdete óta évente átlagosan évi húszezer fővel nő az ott élők száma. Idén nyáron pedig még az is kiderült, hogy a világ legélhetőbb városa is Bécs, szóval nem csoda, ha sokan szeretnének ide költözni. 

[[cikk2]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás