promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Karácsony előtt váltak hajléktalanná, a kilakoltatott kisfiú könnyfakasztó kérdésétől az édesanyának meghasadt a szíve
Borítókép:  Profilmedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Édesanyja szerint egy gyerekben sosem szabadna ilyen kérdésnek megfogalmazódnia.​

Egészen elképesztő riportot készített aBBC Wales lakhatási válságáról. A szociális helyzet miatt Magyarországon is rengetegen elégedetlenkednek, éppen ezért elég meglepő lehet, hogy egy angolszász ország olyan komoly gondokkal küzd, mint az Egyesült Királyság tagországa, Wales.

Egy új kutatás szerint jelenleg több mint 11 ezer ember él ideiglenes szálláson, közülük 3409 gyermek.

Közben 139 ezren várnak szociális lakhatásra, és közülük 34 ezer a gyerek - ők most vagy az utcán élnek, tehát hajléktalanok, vagy valamilyen más módon próbálják átvészelni ezt az időszakot. Pedig az átmeneti szállásokra fordított összegek elképesztő mértékben növekedtek az elmúlt években,  2018-ban még csak 5,6 millió fontot költöttek rá, ez a szám ma már majdnem eléri a 43 milliót. Ez hétszeres növekedés 5 év alatt.

A cardiffi tanács tehát egyre növekvő kihívásokkal néz szembe, miközben a lakosság egyre nagyobb része kénytelen ideiglenes szálláson élni.

Az elmúlt időszakban a kilakoltatások száma jelentősen emelkedett, és a helyi hatóságoknak nehézkesen sikerül megfelelő átmeneti szállást biztosítaniuk a rászorulóknak. Ezért fordul elő az, hogy sokakat szállodákban szállásolnak el.

A walesi kormány elkötelezte magát a probléma kezelése mellett, tervezik 20 000 szociális bérlakás építését. Azonban a Cardiffi Egyetem professzora, Peter Mackie, szerint az intézkedések nem elégségesek, és sürgős cselekvésre van szükség, hasonlóan a Covid-19-hez való sürgős reakcióhoz.

A statisztikákban azonban könnyen elvesznek az emberi drámák.

Az év utolsó hónapjában az otthontalanság drámája különös szívfájdalmat hozott Marcel és édesanyja életébe, akiket a Cardiffi tanács evakuált egy bérelt lakásból, miután a tulaj eladta az ingatlant. Marcel, aki tanulási nehézségekkel küzd, most egy hotelban él édesanyjával, és a karácsony kapcsán megfogalmazott kérdése mindannyiunkat mélyen megérint. Marcel nem érti, hogy miért nincs többé szobája, de édesanyja, Sarah részletesen beszámolt arról, hogyan tette fel a kérdést Marcel a közelgő karácsonnyal kapcsolatban:

"Hogyan talál meg minket a Mikulás, ha hajléktalanok vagyunk?"

A nőt rendkívül meghatotta kisfia ártatlan kérdése, hirtelenjében nem is tudott rá mit válaszolni, mint elárulta, egy gyereknek sosem szabadna olyan helyzetbe kerülnie, hogy ilyen kérdések fogalmazódjanak meg benne.

Via: RTL

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás