promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ki várta 1956-ban leginkább a Mikulást Magyarországon? A válasz maga a könyörtelen történelem
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

1956 a magyar történelem egyik legfontosabb pillanata. Hozzá kapcsolódik ez a szakállas vicc is, de mit lehet tudni a vicc hátteréről?

Roppant nehéz 1956-ról bármi újat mondani, de ez nem is feltétlenül cél, sokkal fontosabb, hogy a magyar történelem egyik legjelentősebb dátuma örökké élénken éljen a magyarság kollektív emlékezetében, hiszen bár a forradalom végül sajnálatos módon elbukott, jelentősége elképesztő erejűnek bizonyult, nemcsak az ország, hanem egész Európa jövőjét illetően.

Néha nem könnyű eldönteni, hogy az ilyen sorsdöntő pillanatokban mennyire van helye a humornak, azonban sokan gondolják úgy, hogy nagyon is van. Humor nélkül nem lehet élni, vagy ha mégis, hát nem biztos, hogy érdemes. 1956-hoz pedig kapcsolódik egy jól ismert karácsonyi szakállas vicc, ami különösen a Mikulás napján még találóbban nevezhetünk szakállasnak. A vicc így szól:

- Ki várta ’56-ban leginkább a Mikulást? 

- Sztálin, mert ő két csizmát is kirakott.

A viccet azonban nem feltétlenül értik azok, akik nincsenek tisztában a történelmi hátterével. Október 23-án este, a forradalom kitörésének napján a budapesti tüntetők ledöntötték a városligeti Sztálin-szobrot. A szobor lebontása a forradalom egyik legikonikusabb eseménye volt, és jelképezte a magyar nép szabadságvágyát, a kommunisták elleni óriási ellenszenvét.

A szobor lebontása azonban nem volt egyszerű feladat. A tüntetők először köteleket kötöttek a szobor nyakára, és csörlős teherautókkal próbálták ledönteni. Ez azonban nem sikerült, ezért hegesztőpisztollyal bevágták a szobor lábszárát. Végül a szobor dőlt le,

de a csizmája a talapzatra ragadt.

A csizma maradványait a tüntetők a mai Blaha Lujza téren álló Nemzeti Színházhoz vitték, ahol feldarabolták. A darabokat sokan hazavitték, és ma is sok otthonban megtalálhatók. A pesti folklórban a szobor ledöntése után a területet, ahol a szobor állt, sokáig Csizma térnek hívták.

A vicc, amely a szöveg elején szerepel, a szobor ledöntésének humoros oldalát mutatja be. A vicc szerint a szobor csizmája azért maradt meg, mert Sztálinnak ez volt a legerősebb része. December 6-án valójában már nem találtuk a téren a csizmákat, csak a folklórban ragadt meg így. Ha érdekel még több érdekesség 56-ról, nézd meg ezt a videót is:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás