promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiszivárgott Putyin titkos terve, tényleg erre készül az orosz elnök?
Borítókép:  Profimédia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A világpolitika színpada meglehetősen összetett sakktábla, és Vlagyimir Putyin  kétségkívül az egyik legravaszabb játékos aki valaha asztalhoz ült.

Bár a második világháború vége után az emberiség bízott abban, hogy örök békében fogunk élni, a realitások sajnálatos módon mást mutatnak. Európában az ukrajnai háború már régen látott öldöklést és fegyverropogást hozott. Ha egy pusztító európai háború nem lenne elég, a mindig is "puskaporos hordó" Közel-Keleten a legutóbbi időben újra kiélesedett az izraeli-palesztin konfliktus, eddig még sosem látott mértékben.

Vlagyimir Putyin nyíltan nem foglalt állást egyik fél mellett sem, a diplomácia nyelvezete ritkán fogalmaz egyértelműen. Izrael az Amerikai Egyesült Államok legfontosabb szövetségese a térségben, az amerikaik feltétlen támogatásukról biztosították az államot. Nagy kérdés volt, hogy Putyin mit fog lépni a fejleményekre. Úgy tűnik, az orosz elnök nagyon finoman inkább a palesztin törekvéseket támogatja, bár arról nincs szó, hogy esetleg fegyvereket küldene a térségbe. Putyin valódi célja ennél ravaszabb, és a hátterében nem is morális okok állnak.

A poltika szereti elhihetetni, hogy nagy eszmék mentjén dolgozik, ám a gazdasági realitások sokszor felülírják a filozófiát. Sok kétségünk ne legyen afelől, hogy az orosz vezetést valószínűleg nem a palesztin nép sorsa érdekli, hanem saját nemzetgazdasági érdekeik.

Putyin és az orosz vezetés minden valószínűség szerint arra játszik, hogy amennyiben az izraeli-palesztin konfliktus elég ideig elhúzódik, a világ figyelme egyre inkább elterelődik Ukrajnáról. Az amerikai erőforrások nem igazán bizonyulnak majd elegendőnek két háború finanszírozásra, és mivel Izrael történelmi, fontos szövetségesük, a katonai támogatások összegét átcsoportosítják a kelet-európairól a közel-keleti frontra. 

Mivel a szankciók nem csak Oroszországnak, de Európának is fájnak (sőt, egyes elemzések mutatói alapján Európának sokkal jobban - Oroszország külkereskedelmi mutatói Indiával és Kínával korábban soha nem látott szintre emelkedtek), egy elhúzódó izraeli konfliktus esetén a közvélemény egyre kevésbé fog törődni az ukrajnai helyzettel.

A palesztinok finom támogatásával (vagy legalábbis nem egyértelműen Izrael-mellé állásal) elnyerné az arab olajmonarchiák szimpátiáját, így míg nehezebb lenne a szankciókat Oroszország ellen fenntartani. És miután az ukrajnai háború lekerülne az újságok címlapjairól, szépen lassan Putyin újraindítaná a gazdasági kapcsolatokat Európával, amíg azok el nem érik a korábbi szintet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás