promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Milliárdokért kelnek el az ismeretlen magyar zseni művei, az egész világ behódolt a munkássága előtt
Borítókép:  Profimédia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A zseniális magyar művésznő munkái milliárdokért kelnek el, itthon mégis szinte ismeretlennek számít.

Idén lenne 100 éves a nagyközönség előtt nem túl ismert zseniális magyar képzőművész, Reigl Judit.

A festészet többnyire férfiak által uralt terület, a leghíresebb, legnagyobb hatású képzőművészek jelentős hányada a férfiak köréből került ki. Napjaink egyik legdrágább, legfelkapottabb festőjének azonban egy magyar nő számít - Reigl Judit a 20. század viharaiban is sziklaszilárdan hitt művészi viziójában, képeiért pedig a gyűjtök ép ésszel felfoghatatlan összegeket sem sajnálnak kifizetni.

Reigl Judit 100 éve, 1923-ban született Kapuváron, 1945-ben végzett a Képzőművészeti Akadémia festő szakán. Az iskola elvégzése után egy ösztöndíjjal Rómába utazott több társával tanulmányútra, majd az '50-es évek elején a Rákosi-rendszer elől Párizsba emigrált - nem sok kedve volt Sztálin és Gerő-portrékat festeni. Szürreális és absztrakt stílusú munkáival sikert sikerre halmozott, miközben figuratív stílusban is festett. Noha az akkori francia művészeti élet elismert tagja volt, többek között André Breton is rajongójának számított, öregkoráig szinte szegénységben élt, saját bevallása szerint szinte soha nem volt pénze, mivel folyton csak festett. Reigl Juditot különösebben nem is érdekelték az anyagiak, állítólag már 3 éves korában eldöntötte, hogy festőművész szeretne lenne, az alkotás nála teljesen belső indittatású volt.

Már elmúlt 80 éves is, amikor itthon is felfigyeltek a munkásságára, a 2000-es évek elején a Műcsarnokban, a Modemben és a Ludwig Múzeumban is szerveztek kiállítást a műveiből. A nemzetközi aukciósházak által szervezett árveréseken pedig igazi sztárnak számít: egyes munkái akár több száz millió, vagy milliárd forintos árakon kerülnek új tulajdonosaikhoz. A művésznő 97 korában hunyt el, egy franciaországi idősek otthonában. A mostani, 100. születésnapja alkalmából rendezett centenáriumi kiállításon pedig eddig még soha nem látott műveit is megcsodálhatják azok, akik ellátogatnak a Műcsarnokba.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás