promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hatalmas természeti katasztrófa érheti ezt a várost, mindenkit kitelepíthetnek
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Campi Flegrei sokkal nagyobb, mint a közeli Vezúv, nem kizárt, hogy hamarosan kitörhet.  

Az olasz kormány a Campi Flegrei szupervulkán környékén élő emberek tízezreinek esetleges tömeges evakuálását tervezi. A kormány közleménye szerint az új intézkedéseket, amelyek magukban foglalják a területen lévő épületek szilárdságának ellenőrzését is, a öbb hónapon át tartó ismétlődő földrengések után a kormányzat egy ülés keretein belül vitatja meg. Csak az elmúlt hónapban több mint 1100 földrengés rázta meg a térséget, köztük egy 4,0-es erősségű rengés hétfőn és egy 4,2-es erősségű rengés a múlt héten – négy évtizede nem volt ennyire erős földrengés a téréségben. 

Campi Flegrei mintegy 20 kilométerre fekszik Nápolytól, a festői Amalfi-part kapujától. Kalderákból, azaz kiszélesedett kráterekből álló vulkáni terület Dél-Olaszországban. Összesen 24 kráter tarkítja, és sokkal nagyobb, mint a közeli Vezúv, amely i.sz. 79-ben elpusztította az ókori római várost, Pompeiit

A legtöbb vulkanológus szerint nem fenyeget a kitörés közvetlen veszélye, de mivel a talaj jelenleg havi 1,5 cm-rel emelkedik, aggodalomra ad okot a helyi épületekre gyakorolt hatása. Nello Musumeci polgári védelmi miniszter kijelentette, hogy a héten csak „extrém szükség esetén” indítanak evakuálást. A helyi média azonban arról számolt be, hogy a környékbeli kórházak egy csoportja péntektől megkezdi az evakuálási próbákat, hogy megbizonyosodjon arról, hogy készen állnak az erősebb rengésekre vagy kitörésekre.

Campi Flegrei utoljára az 1980-as években szenvedett el hasonló földrengést, ekkor mintegy 40 000 embert evakuáltak ideiglenesen a közeli Pozzuoliból. Az egyik legnagyobb kitörésre 39 000 évvel ezelőtt került sor, és a kutatók szerint ez vezethetett neandervölgyi ember kihalásához. A robbanásból származó magmát Grönlandon találták meg, mintegy 4500 km-re - írja az Euronews.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás