promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ha nem vigyázol a végrehajtó érkezhet hozzad az új szabály szerint - itt vannak a legfrisseb változások
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara közleménye szerint módosul a fizetési meghagyásos eljárás.

Fizetési meghagyásos eljárást indíthat bárki, akinek tartoznak. A követelőnek rendelkeznie kell belföldi címmel, és annak is, akitől a pénzt követeli. Friss hír, hogy az elektronikus ügyintézésre kötelezettek számra az ügyintézés teljesen elektronikussá válik. Hárommillió forintnál kisebb összegek esetén nem lehet közevetlen bírósági pert indítani, ilyen esetekben indítható a meghagyásos eljárás, 3 és 30 millió forinti összeg esetén meghagyásos és bírósági eljárás indítható együttesen, 30 millió forint pedig mindenképp bírósághoz kell fordulni a követelés ügyében.

A MOKK tájékoztatása alapján tavaly 409 ezer fizetési meghagyásos eljárást indítottak, a legtöbb eljárást követeléskezelők, közműcégek, mobilszolgáltatók kezdeményezték

A fizetési meghagyás kibocsátása a közjegyzők hatáskörébe tartozik, nem bíróságtól jön a levél, így vannak, akik figyelmen kívűl hagyják. Ez azonban óriási tévedés, át kell venni, és 15 napon belül reagálni rá. Ha valaki nem tud fizetni, akkor is vegye át, lehet találni megoldást a problémára. Tóth Ádám, a MOKK elnökének javaslata szerint az átmeneti fizetési nehézséggel küszködők kérhetnek részletfizetést, vagy akár fizetésre halasztást is - ez azt jelenti, hogy átütemezik a fizetést addigra, amikorra az adós pénzhet jut.

Ehhez nyilatkozni kell az adós vagyoni helyzetéről közjegyző előtt, és bizonyítani, hogy részletekben képes lesz törleszteni a kedvezeményzetett felé. Ez azonban csak akkor van így, ha az adós 15 napon belül válaszol a követelésre. Részletfizetési kérelmet az adós benyújthat szóban vagy levélben bármelyik közjegyzőnél, illetve elektronikus formában is. 

Az elektornikus eljárásra kötelezettek számára október 1-től tovább egyszerűsödik az ügyintézés, a cégkapunk keresztül fogják kapni a meghagyást. Amennyiben ellentmondásra kerülne sor, azt is lehet elektornikusan intézni, a MOKK rendszerén keresztül. Szükséges lesz továbbá az adószám megadása a követelő fél számára is. Az európai viszonylatban eddig teljesen papír alapon működő fizetési meghagyás a cégkapuval rendelkzők számára teljesen elektronikussá válik, ennek feltétele, hogy az egyik fél Magyarországon kívűl más EU-s tagállamban rendelkezzen állandó tartózkodási hellyel.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás