promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Örökre betilthatják a Balatonnál sokak kedvenc szórakozását, a példátlan intézkedés évente több ezer embert érint
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Balaton neve szétválaszthatatlanul összeforrt a könnyed szórakozással és a felhőtlen kikapcsolódással.

Azonban ez jövőre megváltozni látszik és elképzelhető, hogy több ezer fiatalnak kell új szórakozás után néznie, mivel Bóka István, Balatonfüred polgármestere most egy lakosok által régóta vágyott és sürgetett levelet tett közzé, melyben a környéket érintő (állítólag) elviselhetetlen zajszennyezésről ír.

Zamárdi Magyarország egyik legnagyobb fesztiválhelyszíne, valószínűleg mindenkinek beugrik nem, de lehet nem is két fesztivál, amit ezen a csodálatos Balaton parti helyszínen tartanak.

Ott van a híres neves Balaton Sound, ami a Sziget mellett az egyik legnagyobb presztízzsel bíró rendezvény, rengeteg külföldit is idevonz. A B My Lake kevésbé ám ismert, ám szintén elektronikus zenei rendezvény, amelynek Zamárdi ad otthont és természetesen ott van a nyárzáró event is, amely Strand fesztivál néven vált ismertté.

Azt gondolnánk, hogy a fesztiválból mindenki profitál: vendégek jönnek, költik a pénzt, szórakoznak, jól érzik magukat, egyre messzebbre ér el a gyönyörű hely és a szuper buli híre, azonban valakiről megfeledkeznek, akiknek gyakorlatilag semmilyen hasznuk nem származik ebből az egész felhajtásból és inkább csak a negatív oldalát szenvedik el a bulis szezonoknak.

A polgármester ezt írta a posztjában:

„Két hete ért véget Zamárdiban a Strand Fesztivál. Ezt megelőzően, június végén rendezték meg a Balaton Soundot.
Mindegyik fesztivál az érintett északi parti településeken, így Balatonfüreden is komoly felháborodást váltott ki.
Természetesen voltak, akiket nem zavart, voltak akik azt mondták, ezt el kell viselni, de nagy számban voltak azok, akik azt mondták, ezt az állandó és folyamatos zajhatást éjszaka nem lehet elviselni. Azt gondolom, nem lehetséges az, hogy állandó lakosok és üdülővendégek életét és nyugalmát ezek a fesztiválok az eddigieknek megfelelően ellehetetlenítsék.
Együttműködést várok és egyeztetni szeretnék Zamárdi vezetőivel, a fesztivál szervezőivel és természetesen a szabályozó hatóságokkal az éjfél utáni zajhatások tekintetében.
Nem hiszem, - hogy ilyen nagyhatású rendezvények tekintetében, amelynek lételeme az egész éjszaka történő zenélés, és ahol a hangot a Balaton felerősíti - , egy közigazgatásilag határos településnek semmilyen beleszólása ne legyen. Most ez a helyzet!”

Zamárdi és Balatonfüred valóban nem fekszenek egymástól túl messze, ha a légvonal beli távolságot nézzük, ugyanis a két város pontosan szemben helyezkedik el, közöttük pedig a Balaton fenséges vize húzódik.

Az, hogy Zamárdi reagál-e és ha igen, akkor pontosan mit erre a levélre, azt egyelőre nem tudni, az viszont biztos, hogy bármit is módosítanának az egyébként olajozottan és régóta működő fesztiválokon, az a másik oldalon váltana ki hatalmas felháborodást, ezáltal pedig bevételkiesést is.

Az, hogy kinek van igaza egy relatív dolog, a kommentelők között is megoszlott az arány: sokan azt írták, hogy az élni és élni hagyni elv mentén évente pár nap fesztiválozás és bulizás bőven belefér, míg mások azonnali megoldást követelnek, mert soha többé egy álmatlan éjszakát sem szeretnének maguknak.

Egyébként a posztban Siófok hangerejére is sokan panaszkodnak, erről egyelőre még nem született polgármesteri kérés.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás