promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A nők iszákosabbak, mint a férfiak, sokaknál kiverte a biztosítékot, pedig tudományos tény
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A legújabb kutatások kimutatták, hogy a stressz simán képes túlzott alkoholfogyasztáshoz vezetni az arra hajlamos személyeket és megdöbbentő módon a statisztika a nemek harcában nem a férfiak, hanem a nők oldalára billent.

A kutatás kísérletében a résztvevők egy szimulált bárban foglaltak helyet és alkoholos italokat fogyasztottak, miközben stresszes, illetve kellemesen nyugodt helyzeteket éltek át. A résztvevők között 105 nő és 105 férfi volt, akiket véletlenszerűen különböző csoportokba soroltak. Ezután a csoport fele három koktélnak megfelelő alkoholos italt, a másik fele pedig három alkoholmentes italt kapott. Ezt követően 90 percig minden résztvevő korlátlanul hozzáférhetett az alkoholos italokhoz a bárból. - tudtuk meg a ScienceDaily tudósításából.

A kísérletben megfigyelték, hogy a mesterségesen generált stresszes helyzetek arra késztették a nőket, hogy jóval többet igyanak, mint amennyit tervezetten szándékoztak, míg a nemek közti tanulmányozásban a férfiakra ez egyáltalán nem volt jellemző.

"Néhány ember egy-két italt jólesően megiszik, majd egyszerűen abbahagyja, mások azonban nem képesek eme tettre és tovább folytatják. Az ivás feletti kontroll megzavarása pedig az alkoholfogyasztási zavarok egyik korai mutatója és tudjuk, hogy a stressz mindkét esetben hozzájárul az ivás feletti kontroll gyengüléséhez, amely különösen megfigyelhető a nők esetében" – mondta Julie Patock-Peckham, az Arizonai Állami Egyetem kutatási adjunktusa és a tanulmány szerzője.

"Tudjuk, hogy a gének és a környezet egyaránt szerepet játszanak a problémás alkoholfogyasztásban. A génekkel sajnos nem tehetünk semmit, viszont beavatkozhatunk a környezetünkbe és akár meg is változtathatjuk azt. A stressz és az ivás feletti kontroll megzavarása pedig szorosan összefügg és mivel a stressz az, amit mi is okozhatunk magunknak, ezért manipulálhatjuk is és mindezt felismerve az ivást is képesek vagyunk szabályozni” – mondta Patock-Peckham, az ASU (Arizonai Állami Egyetem) Social Addictions Impulse Lab munkatársa.

A kísérletet követően a kutatócsoport egyértelműen kijelentette, hogy a stressznek való kitettség minden résztvevőnél nagyobb alkoholfogyasztáshoz vezetett. Azok a férfiak, akik először kaptak alkoholt és stresszt tapasztaltak, többet ittak, mint azok, akik placebót fogyasztottak.

A nők esetében pedig teljesen mindegy volt, hogy italuk alkoholos volt, avagy sem, a stressz megélését követően erős ivásba kezdtek.

"Az alkoholfogyasztás következményei nem azonosak a férfiak és a nők esetében, ezért nem használhatjuk tovább a férfiakra kifejlesztett modelleket a nők megsegítésére." – mondta Patock-Peckham.

(A tanulmány a Psychology of Addictive Behaviors című folyóiratban jelent meg 2021-ben).

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás