promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
„Nem védekeztünk, én pedig nem is gondoltam volna, hogy ekkora baj lehet belőle” - olvasói levél a Sziget fesztiválról
Borítókép:  Profimédia - Illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A fesztiválon a buli hevében sok minden megtörténik.

A fesztiválok és koncertek valóban remek alkalmat nyújtanak az ismerkedésre és a szórakozásra. Az ilyen események azonban magukban hordozhatják a szexuális úton terjedő nemi fertőzések kockázatát is. Fontos tudni, hogy a gyorsan levetkőzött gátlások és az alkoholfogyasztás miatt a védekezésre való odafigyelés is csökkenhet.

A szexuális úton terjedő nemi betegségek (STD-k) elleni védekezésre a legfontosabb eszköz a gumióvszer használata. Ez az egyetlen hatékony módszer a fertőzések megelőzésére, különösen, ha nem tartós, monogám kapcsolatban vagyunk valakivel. Sok nemi betegség tünetmentes lehet mind a férfiaknál, mind a nőknél, ezért fontos minden szexuális együttlét során gondoskodni a megfelelő védelemről.

Mi az amit szívesen elkerülnénk?

Akad néhány nemi úton terjedő betegség, amit igyekeznünk kell megelőzni. Ilyen a herpesz, chlamydia, gonorrhoea, szifilisz, hepatitis B és HPV. Ezek ráadásul nem csak klasszikus úton kaphatóak el, úgyhogy ha soha enem találkoztunk korábban az alkalmi partnerünkkel, nő a kockázata, hogy elkaphatunk valamit valakitől.

A szexuális úton terjedő nemi fertőzések gyakran tünetmentesek lehetnek, vagy a tünetek csak később jelentkeznek. Ha mégis jelentkeznek tünetek, érdemes orvoshoz fordulni és szűrésre menni. A szűrés a legbiztosabb módja annak, hogy kiderüljön, van-e fertőzés jelen.

Olvasóink közül többen is üzentek a témában, ami - úgy gondoljuk jó figyelemfelkeltés lehet a fiatal generáció számára. Változások nélkül közöljük Georgina levelét!

"Kedves Promotions.hu!

Szeretném megosztani veletek a történetemenet, fontosnak tartom, hogy mások is megismerjék. Az adott fesztivál hangulata és a szabadabb légkör miatt könnyebb volt elengedni magam, és új emberekkel ismerkedni. Nem tagadom, ezért is mentünk a barátnőimmel bulizni. Ismerkedni, pasizni, jó nőnek érezni magunkat. Sajnos azonban a gátlások levetése és az alkoholfogyasztás miatt rossz döntéseket hoztam, és a kiszemeltemmel aznap este nem védekeztünk. Sokáig nem is törődtem ezzel, hiszen megszakítottuk időben az együttlétet - erre is később jöttem rá, hogy talán ez is kevés - de később a nőgyógyászom javaslatára elvégeztünk egy komplett STD szűrést. Eszembe sem jutott volna, de a fesztivál után beszélgettünk az alkalmi együttlétekről és fontosnak tartotta, hogy lecsekkoljuk ezt is. 

Az HPV, vagyis a humán papillomavírus, a legtöbb esetben tünetmentes lehet, és sokan nem is tudnak róla, hogy hordozzák a vírust. Viszont a nőknél méhnyakrákot okozhat. Így brutálisan lesújtott, mikor megjött az eredemény, hogy én is hordozó vagyok. 

Az én esetemben szerencsére nem alakult ki rákos elváltozás, de azóta is rendszeresen járok orvoshoz és szűrővizsgálatokra, hogy figyelemmel kísérjék a helyzetet. Ez az egész élmény ráébresztett arra, hogy mennyire fontos a megfelelő védekezés és az odafigyelés. Egy buli sem ér annyit, hogy később egy életen át kelljen rettegnem attól, hogy kialakul-e benne valamilyen komolyabb szövődmény. Bízom benne, hogy a történtenetem hatására a korombeliek elgondolkodnak ezen és ha ilyen helyzetbe kerülnek, védekezni fognak.

Köszönöm ha közlitek. G."

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás