promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiadta a riasztást a Nébih, súlyos fertőzést okozhat ez a termék a boltokban
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Nébih felhívta a figyelmet, hogyan lehet elkerülni a fertőzést.

A szalmonella fertőzés egy baktérium okozta betegség, amely főleg a gyomor- és bélrendszerben okoz gyulladást. A fertőzés tünetei közé tartozik a hányás, a hasmenés, a hasi görcsök, a láz és a rosszullét. A betegség általában 2-7 napig tart, de súlyos esetekben akár életveszélyes is lehet, szóval tényleg nem árt vele vigyázni.

A szalmonella baktériumok állati ürüléken keresztül terjednek, és leggyakrabban állati eredetű élelmiszerekkel - nyers hússal, tejtermékekkel, tojással - vagy szennyezett zöldségekkel és gyümölcsökkel kerülnek a szervezetbe. A baktériumok könnyen elszaporodnak a meleg és nedves környezetben, ezért nyáron gyakoribb a fertőzés.

Lehet bizarr, de szalmonella fertőzés nemcsak étkezéssel, hanem közvetlen vagy közvetett érintkezéssel is terjedhet. Ha valaki nem mos kezet WC-használat vagy nyers ételek előkészítése után, akkor megfertőzheti magát vagy másokat. A baktériumok átjuthatnak az állatokról is az emberre, ezért fontos az állattartás higiéniája is.

Most a Salmonella Senftenberg elnevezésű kórokozó által terjesztett fertőzés terjed több országban is, ami roppant veszélyes lehet. Jelenleg úgy néz ki a helyzet, hogy a fertőzést a koktélparadicsomokhoz kötik, amit hazánkban is előszeretettel fogyaszt mindenki. Sokan úgy vannak vele, hogy nem mossák meg ezt zöldséget fogyasztás előtt, de a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is felhívja a figyelmet, hogy ez óriási hiba.

A Life.hu közben rákérdezett a Nébih-nél, hogy hazánk érintett-e a dologban, de azt nyilatkozták, hogy jelenleg nem, de a hivatal folyamatosan figyelemmel kíséri az eseményeket.

„A jelen ügy kapcsán egyelőre nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy valóban paradicsom okozta a fertőzést. Mindenesetre – ahogy általában is – javasoljuk a zöldségek és gyümölcsök alapos mosását fogyasztás előtt, mely jelentős mértékben csökkenti a szalmonellózis kockázatát”

- közölte a lap a Nébih felhívását.

Ha szalmonella fertőzés gyanúja merül fel, akkor fontos mielőbb orvoshoz fordulni. A diagnózis a széklet tenyésztésével állapítható meg. A kezelés általában tüneti, vagyis célja a folyadék- és elektrolitpótlás, valamint a láz és a fájdalom csillapítása. Súlyos esetekben antibiotikumos kezelésre is szükség lehet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás