promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A tudósok pokoli jövőt jósolnak a Home Office generációnak – rosszabbul fognak kinézni, mint rémálmainkban
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ha valaki már most érzi magán a jeleket, sosincs késő, hogy változtasson életmódján!

Egyre több munkáltató válik nyitottá a Home Office lehetőségére és nem véletlenül. Ezzel rengeteget spórolhatnak, ugyanakkor nehezebben is tudják ellenőrizni dolgozóikat. Van aki kifejezetten pártolja az otthon végezhető munkát, hiszen kényelmesebb és az útiköltség is megspórolható vele. Arról nem is beszélve, hogy így a karbonlábnyomunkat is csökkentjük.

Ugyanakkor mióta a fogalom létezik, több olyan szempont is előtérbe került, ami a veszélyes életmód következményeire figyelmeztet. A rossz testtartás, magány, a mozgáshiányos életmód és olyan finom motorikus mozgások, mint a gépelés és egérhasználat különböző tüneteket okozhatnak.

Mik a Home Office negatív hatásai?

  • Izoláció és magány: Az otthoni munkavégzés során könnyű elszigetelődni a külvilágtól és a kollégáktól. Hiányozhat az irodai közösség és a szociális interakció, amelyek fontosak az egészséges munkakörnyezetben.
  • Kevesebb mozgás: Az otthoni munkavégzés során könnyű hajlamossá válni a mozgásszegény életmódra. Az irodai munkához képest kevesebb a mozgás, ami hosszú távon negatív hatással lehet az egészségre és a fizikai kondícióra.
  • Stressz és munka-privát egyensúlyhiány: Home Office-ban gyakran nehéz megtalálni az egyensúlyt a munka és a magánélet között. A munka mindig pittyeg a háttérben, és nehéz elszakadni tőle. Ez stresszt és leterheltséget okozhat.
  • Kommunikációs nehézségek: Sokszor e-mailben vagy virtuális találkozókon keresztül zajlik ilyenkor a munka. Ez néha nehezebbé teheti a hatékony és gyors kommunikációt, ami problémákat okozhat a munkafolyamatokban.
  • Ergonómiai problémák: Az a minimum, hogy megfelelő munkaállomással rendelkezzünk otthon is, ám ezt sokan figyelmen kívül hagyják, vagy nem engedhetik meg maguknak. Pedig az ergonomikus irodai berendezésekkel megőrizhetjük egészségünket. Ez hosszú távon megóv minket a hátfájástól, nyakfájástól és más testi panaszoktól.

Egy angliai bútoráruház, a Furniture At Work – némi marketingre való érzékenységgel – orvosokat és tudósokat kért fel arra, hogy készítsék el a jövő home office dolgozójának 3D modelljét – írta meg a New York Post. Készítettek ez alapján egy mintát, hogyan néz majd ki a jövő Home Office dolgozója:

1. Meggörbült ujjak,
2. Görnyedt testtartás
3. Bevizesedő lábak
5. Elhízás
6. Megereszkedett arc

Az Indipendent később számon kérte a bútorok értékesítésével foglalkozó céget, hiszen ez a riogatás remek alkalom, hogy felnyomják az eladásaikat. Ugyanakkor a Home Office káros hatásai bizonyítottak. Arról nem is szólva, hogy az étkezési szokásokat is felboríthatja a folyamatos otthon tartózkodás, hiszen sokkal könnyebben hozzáférhetünk az ételekhez, italokhoz, nassolni valókhoz.

Egy brit kutatás szerint: mint kiderült, az otthonról dolgozók 63,7 százalékánál alakul ki krónikus hátfájás. Ennek amúgy nem csak irodai holmikkal, hanem időnkénti mozgással segítségével is elejét lehet venni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás