promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez a tábla a KRESZ-ben nem csak az autósokra vonatkozik – mindenkinek kötelező tudnia, mit jelent
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A KRESZ ugyebár ugyanúgy vonatkozik a kerékpárosokra is, mint a gyalogosokra.

Beindult a vakáció, és sok tanuló, aki nem csak a lábát szeretné lógatni otthon, vagy éppen fesztiválokra járni, az belevág a jogosítvány megszerzésébe. A következő időszakban több tanulóvezetővel is fogunk találkozni, így a tapasztalt sofőröknek elő kell venniük a türelmesebb énjüket, ha összetalálkoznak velük. Mindig arra kell gondolni, hogy ők is kezdték valamikor.

A KRESZ-kérdéseket még akkor is érdemes olykor felidézni, ha már benne vagyunk bőven a gyakorlatban. Érdekes is lehet tesztelni, hogy mai fejjel átmennénk-e a vizsgán, és mint tudunk-e úgy, mint fénykorunkban. Ide kattintva az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságnak a hivatalos honlapján a friss információkat és szabályokat is érdemes követni.

A KRESZ-teszten Magyarországon még mindig 55 kérdést kell megválaszolnunk, az egészre pedig 55 percünk van. Összesen 75 pontot érhetünk el, és bizony érdemes jól felkészülni, mivel ha több mint 10 pontot elherdálunk, akkor már jelentkezhetünk is a következő vizsgára. Vannak ugyebár három pontos kérdések is, amiket semmiképpen sem szabad elrontanunk, mert hamar jelentkezhetünk a pótvizsgára.

Ugyebár a KRESZ nem csak az autósokra, hanem a gyalogosokra, valamint a kerékpárosokra is ugyanúgy vonatkozik. Most egy olyan táblát mutatunk, amivel az utóbbiaknak is tisztában kell lenni.

A jelzéshez tatozó kérdés így szól: a tábla utáni útszakaszra behajthatsz-e a kerákpárpddal?

Három válaszlehetőség közül válaszhatunk:

  • A: Igen
  • B: Nem
  • C: Csak vasárnap, és munkaszüneti napon

Magyarország egyik nagy KRESZ-professzora, Pető Attila megosztja velünk az egyik fontos trükköt. Kicsit be akarnak minket ezzel húzni a csőbe, de ne feledjük, hogy a KRESZ-ben nincsen vasárnap, vagy munkaszüneti nap. Ami szabályt ott megtanulunk, az mindennap ugyanúgy érvényes. Ha díjfizetés van, vagy más dolog, akkor azt ugyebár külön táblákkal jelzik nekünk.

A mindkét irányból behajtani tilos tábla alatt láthatjuk, hogy kivéve BKV. Autóval egyértelmű, hogy nem hajthatunk be az útszakaszra, de mi a helyzet kerékpárral?

A KRESZ kimondja, hogy ha az ilyen jelzőtábla alatt „kivéve engedéllyel”, „kivéve taxi” vagy „kivéve (tömegközlekedési vállalat)” feliratú kiegészítő tábla van, akkor arra az útra kerékpárral, vagy állati erővel vont járművel be szabad hajtani. Tehát a helyes válasz nem más, mint az A.

A rutinos sofőrök is felejtenek, így nem árt néha felidézni a teszteket, amit a lenti videóban is megtehettek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás