promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Csaknem 200 millió forintot utalt rossz bankszámlára valaki, most óriási pácban van
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Érdemes alaposan megnézni, milyen bankszámlára utalsz, vagy te is futhatsz a pénzed után.

Alaposan kitolt magával egy üzletember, aki 560 ezer dollárt utalt rossz bankszámlára. Digby Beaumont, a Palisade Real Assets befektetési vezetője így átszámítva 191 millió forintot szórt ki az ablakon, amit még egy év elteltével sem sikerült visszakapnia.

Mivel az ügy egyre kacifántosabb lett, a férfi jogi lépéseket tett a pénz visszaszerzése érdekében: annyit elért, hogy Új-Dél-Wales legfelsőbb bíróságának végzése értelmében a pénz ismeretlen címzettje nem veheti fel a pénzt, hogy elköltse.

Az ügyvédek közben arra is kaptak engedélyt, hogy azonosítsák a számlatulajdonost, de az ügy még mindig pörög. Egyértelműen az üzletember hibázott anno a kapkodásban, mivel rossz bankszámlaszámot adott meg, hogy hova utalják el az őrületes összeget.

Ilyenkor a jó hír, hogy nem kell kétségbe esni van esély arra, hogy visszakapjuk a pénzünket. A rossz hír az, hogy nem mindig egyszerű és gyors a folyamat. Ha rájöttünk a hibára, akkor azonnal értesítsük a bankunkat, és adjuk meg az utalás dátumát, összegét, saját számlaszámunkat és a téves címzett számlaszámát.

Ilyenkor a bankunknak meg kell próbálnia visszaszerezni a pénzt. Ehhez fel kell vennie a kapcsolatot a téves címzettel, és fel kell kérnie őt arra, hogy engedélyezze a pénz visszaadását. Ha a címzett együttműködik, akkor a bank vissza tudja utalni a pénzt a számlánkra.

Ha viszont a címzett nem járul hozzá a pénz visszaadásához, vagy nem érhető el, akkor a bank nem tehet semmit. Ebben az esetben jogi lépéseket kell tennünk, például beperelni a címzettet vagy feljelentést tenni rendőrségen.

A tévesen elutalt összeg megtartása úgynevezett jogalap nélküli gazdagodásnak számít, így végső soron akár bíróság is kötelezheti a tévedésből nyerészkedni kívánó felet a visszafizetésre. Persze az más tészta, hogy ezt mikor sikerül elérni.

A legjobb módja annak, hogy elkerüljük az ilyen kellemetlen helyzeteket, hogy nagyon figyelmesek legyünk a banki utalások során. Ellenőrizzük többször is az adatokat, mielőtt megerősítjük az utalást, főleg, ha nagyobb összegről van szó. Ha lehetséges, használjuk az ismételt utalás funkciót vagy mentsük el a címzettként használt személyeket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás