promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hazánkban is támad bivalyerős sugárzás, ami bőrrákot okozhat – így tudsz védekezni ellene
Borítókép:  pixabay
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Életveszélyes is lehet, ha nem figyelünk a bőrünk egészségére napozás közben. 

Itt a nyár, ezzel együtt ismét lekerülnek a testünket takaró nagykabátok és hosszú farmerek. Ugyanakkor ismét nagyobb figyelmet kell fordítanunk bőrünk védelmére, mert a középhőmérséklet, a napsütéses órák számának emelkedésével nagyobb veszélynek van kitéve nem csak a bőrünk, a hajunk és a szemünk is.  A napfény nagyon fontos szerepet játszik mindennapi életünkben. A nap sugarai energiát és vitaminokat szállítanak, ugyanakkor a kutatások régóta bebizonyították, hogy az ultraviola (UV) sugarak káros hatásai is jelentősek. Az UV-sugárzás okozta bőrkárosodás és az egészségügyi problémák elkerülése érdekében fontos, hogy megfelelő óvintézkedéseket tegyünk. Nézzük, miért fontos védeni magunkat az UV-sugárzástól, és hogyan tehetjük ezt a leghatékonyabban?

Az UV-sugárzásnak három fő típusa van: az UVA, az UVB és az UVC sugarak. Az UVA sugarak mélyebben hatolnak a bőrbe és hozzájárulnak az öregedési folyamatokhoz. Az UVB sugarak a felsőbb rétegeket érik el és fokozzák a napégést. Az UVC sugarak nagyrészt elnyelődnek a légkörben és nem jelentenek közvetlen veszélyt az emberre. Az UV-sugárzás káros hatásai közé tartozik a napégés, a korai bőröregedés, a pigmentáció, a ráncok kialakulása és a bőrrák kockázatának növekedése.

Persze az UV-sugárzás hatása nem korlátozódik a nyári hónapokra és a tengerparti napozásra, hanem egész évben jelen van, még a felhős vagy hideg napokon is. Még akkor is ha szaharaiport sodor felénk a szél. De mégis nyáron vagyunk a legnagyobb veszélyben, amikor lengébben öltözködünk és erősen tűz a Nap. 

Hogyan védjük meg magunkat a káros sugaraktól?

Ahhoz, hogy megvédjük magunkat az UV-sugárzás negatív hatásaitól, számos hatékony védelmi módszer létezik. Az első és legfontosabb óvintézkedés az, hogy kerüljük a közvetlen napfényt a legintenzívebb órákban, általában délelőtt 10 és délután 4 óra között. Amikor kint tartózkodunk, fontos, hogy viseljünk megfelelő ruházatot, amely véd a napfénytől, például hosszú ujjú pólót, nadrágot, kalapot és napszemüveget, amelyek UV-védelemmel rendelkeznek.

Az UV-sugárzás elleni védelem kulcsfontosságú eleme a megfelelő napvédő krém használata. Válasszunk legalább SPF 30-as vagy magasabb faktorú napvédőt, és vigyük fel bőrünkre legalább 15-20 perccel a napozás előtt. Ne felejtsük el újra felvinni a napvédőt két óránként, illetve gyakrabban, ha verejtékezünk vagy úszunk.

Az UV-sugárzásnak való kitettség súlyos káros hatásokat okozhat. A bőrünkön egyértelműen látszik, de a hajunk is szárazabbá válhat és szemünk is jóval gyorsabban romolhat, ha nem védjük a sugaraktól.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás