promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rendkívül veszélyes, és rákot is okozhat a diétás kólákban valamint a nasikban is használt édesítő
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az anyag eddig veszélytelennek számított, de az új kutatások szerint az édesítőszer rákot is okozhat.

Megint sokkolta a fogyasztókat egy új tanulmány, ami szerint egy széles körben használt édesítőszer megemésztése során keletkező vegyi anyag „genotoxikus”, vagyis magyarul felbontja a DNS-t. A vegyszer nyomokban megtalálható magában az édesítőszerben is.

A szóban forgó szukralóz, egy széles körben használt mesterséges édesítőszer. Ide kattintva láthatjuk, hogy csökkentett energiatartalmú, illetve cukormentes italok, desszertekben, édességekben, vagy akár édes-savanyú gyümölcs- és zöldségkonzervekben.

A külföldi tanulmányban az olvasható, hogy a kutatócsoport megállapította, hogy a szukralóz lenyelése után számos zsírban oldódó vegyület termelődik a bélben. Az egyik ilyen vegyület a szukralóz-6-acetát.

„Az átfogó kutatás kimutatta, hogy szukralóz-6-acetát genotoxikus (genetikai szinten károsít minket). Azt is megállapítottuk, hogy a szukralóz-6-acetát nyomokban megtalálható a már kapható szukralózban, még azelőtt, hogy elfogyasztanánk és metabolizálódna”

- mondta Susan Schiffman, a tanulmány egyik szerzője.

A kutató hozzátette, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság minden genotoxikus anyag esetében 0,15 mikrogramm/fő/nap toxikológiai küszöböt állapított meg.

A szukralóz-6-acetát egyetlen diétás kólában meghaladja ezt a küszöböt. És ez még nem veszi figyelembe a szukralóz-6-acetát metabolitként termelődő mennyiségét. A genotoxikus és kromoszómatörő (klasztogén) hatások mellett kimutatták a rákos megbetegedéssel kapcsolatba hozható gének kifejeződésének fokozódását is.

„Ideje felülvizsgálni a szukralóz biztonsági kérdéseit, és szabályozni azt, mert egyre több a bizonyíték, hogy jelentős kockázatokkal jár. Most jelenleg annyit tudunk tenni, hogy arra biztatom az embereket, hogy kerüljék a szukralózt tartalmazó termékeket”

- tette hozzá Susan Schiffman.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás