promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A rák gyógyításában megérkezett a gigantikus áttörés – emiatt sokan fognak fellélegezni
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy új vérvizsgálat segíthet abban, hogy hamarabb felismerjék a rákot, ami hatalmas áttörést hozhatna.

Ha a családunkban még nem is, de távolabbi ismerőseink között biztosan van olyan, akinél valaha rákot diagnosztizáltak, vagy éppen valaki emiatt is hunyt el. A rosszindulatú daganatok kisebb hányada örökletes, de mint tudjuk, rengeteg múlik az életmódunkon is.

Vannak azonban tumorok, amik akár 10 évig, vagy akár még több ideig láthatatlanul növekednek testünkben, ezek diagnosztizálása és kezelése is jóval bonyolultabb. Ide kattintva tudjuk megnézni a listát, hogy milyen típusúknak vannak korai jelei, és hogyan diagnosztizálják őket.

Közben a BBC arról számolt be, hogy igazán reménytelinek tűnik a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) új vérvizsgálata, ami ötven ráktípust tudna kimutatni előre. A tesztet olyanokon végezték, akik a háziorvosukat valamilyen daganatos betegségre utaló tünettel keresték fel.

Végül 5 ezer ember közül a teszt minden harmadik rákos megbetegedést kimutatott. Az esetek 85 százalékában a rák eredeti helyét is meg tudták határozni.

A kezelhető rák korai felismerése életeket menthet, ezért szeretnék tökéletesíteni az úgynevezett Galleri-tesztet. Az Oxfordi Egyetem kutatói szerint is van még hova fejlődni, de ha sikerül tökéletesíteni a vizsgálatot, akkor nagy előrelépés lehet ez a rákkutatásban.

Gyakran a pácienseknek számos tünete van, például a kóros fogyás, amelynek több oka is lehet, és jelenleg csak rengeteg különféle vizsgálattal és kórházi látogatással lehet fényt deríteni a hátterére – idézte szintén a tanulmányt a Házi patika.

A Galleri-teszttel a jövőben olyan nehezen felismerhető ráktípusokat is ki lehetne mutatni, mint fej és a nyak, a bélrendszer, a tüdő, a hasnyálmirigy és a torok daganatok. A vizsgálatot több ezer tünetmentes embernél is elvégezték, hogy kiderítsék, képes-e a teszt kimutatni a rejtett rákot.

Peter Johnson professzor, az NHS nemzeti rákügyi igazgatója elmondta, hogy létfontosságú korai stádiumban felfedezni a rákot, így a teszt rengeteg ember életét menthetné meg a jövőben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás