promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gátat robbantottak az oroszok, veszélyben Európa legnagyobb atomerőműve
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A gátrobbanást követő hatalmas áradat több települést elsöpörhet és veszélybe kerülhet Európa legnagyobb atomerőműve is.

Döbbenetes hírek érkeztek a háború alatt Ukrajnából Az ország déli részén fekvő Nova Kakhovka gátat, a Dnyeper folyón található monumentális szovjet kori építményt, kedden a hajnali órákban hatalmas pusztítást okozó robbanás rázta meg. A detonáció következtében komoly kár keletkezett a komplexumban, amely Dél-Ukrajnát és az annektált Krím-félszigetet látja el ivóvízzel. A kialakuló árvíz százezrek otthonát, illetve a közeli atomerőművet is veszélyezteti.

Az építmény felrobbantását mind az ukrán, mind az orosz erők megerősítették, és természetesen mindkét fél a másikat vádolja a pusztításért. A gát és a hozzá tartozó vízerőmű a Dnyeper folyón átívelő, oroszok által ellenőrzött területen található. A környékén élő embereknek sürgősen el kell hagyniuk otthonaikat, mivel az áradat hamarosan kritikus szintet ér el. A Herszoni régió ukrán kormányzója, Oleksandr Prokudin igyekezett elejét venni a pániknak, ezért arra szólította fel a lakosokat, hogy várják meg az evakuáló buszokat.

A 30 méter magas és 3,2 kilométer hosszú Kakhovka gáttal történtek miatt Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij, sürgősségi nemzetbiztonsági tanácsülést hívott össze. A veszély valóban hatalmas, az elszabaduló, mintegy 18 millió köbméter víz Herszon mellett közel 80 települést söpörhet el. A víz szintje már a robbanás után néhány órával közel 5 métert emelkedett és több szigetet elárasztott. A Moszkva által kinevezett hatóságok órákon át tagadták a híreket, azonban később az orosz hírügynökség, a TASZSZ egy névtelen forrása megerősítette a gát összeomlását és az áradást.

A gát pusztulása különösen aggasztó a közeli, Európában legnagyobbnak számító, orosz ellenőrzés alatt álló Zaporizzsjai atomerőmű vonatkozásában, hiszen annak hűtőrendszere a Kakhovka víztározóból kapja a vizet. Ezen túlmenően a baleset végzetes hatással lehet a megszállt Krím-félsziget vízellátására is. Ez utóbbi területen már eddig is nagyon feszült volt a vízellátás helyzete, ami a most bekövetkezett katasztrófa miatt teljesen összeomolhat. Ez természetesen hatással van a területért vívott harcokra is, könnyen elképzelhető, hogy egészen új helyzetet teremt az egymással hadban álló felek között. A katonai szakértők máris azt találgatják, mi várható a közeljövőben.  

A Nova Kakhovka gát felrobbantása nemcsak a helyi lakosságot, hanem a régió ökoszisztémáját is jelentősen érinti. A folyóvíz szintjének hirtelen növekedése a folyó menti élőhelyeket és a Fekete-tengeri élővilágot is veszélyezteti, Ez a szomorú és drámai esemény újabb példája annak, hogy a háború milyen pusztítást okozhat a civil infrastruktúrában és a környezetben. A jövőbeni konfliktusokban a gátak és más nagyobb energetikai infrastruktúra elleni támadások veszélye továbbra is fennáll, ami komoly humanitárius és környezeti következményekkel járhat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás