promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megrázó felvétel Csernobilból, az atomerőmű felrobbanása csak a kezdet volt
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Rengeteg ember életét követelte a csernobili atomerőmű-baleset.

1986. április 26-án olyan dolog történt, amire örökké emlékezni fognak az emberek még úgy is, hogy mindenki próbálja elfelejteni. A csernobili atomkatasztrófa felfoghatatlan mértékű károkat okozott, nagyon sokan meghaltak miatta, és máig sokkoló, hogyan is történhetett ilyen szörnyűség – az atomerőmű egyik reaktorának felrobbanása után akkora mennyiségű sugárzás szabadult el, hogy az még most is mérhető helyenként.

Annak idején sajnos nem úgy kezelték a dolgokat a helyi hatóságok, ahogy kellett volna, így sokan azért haltak meg, mert egyszerűen nem tudták, hogy már azzal hatalmas veszélynek teszik ki magukat, ha az atomerőmű közelébe mennek. Voltak, akik nem hitték el, hogy a sugárzás káros, de végül a saját bőrükön tapasztalták meg, hogy valójában mennyire rettenetes az, ami Csernobilban történt – szinte senki se akarta felfogni, hogy mennyire rossz dologról van szó.

Pár hónappal a csernobili atomkatasztrófát eredményező robbanás után még nagyban próbálták csökkenteni a sugárzást. Helikoptereket is használtak a helyszínen, közvetlenül a romok fölé is merészkedett pár pilóta – október 2-án az egyik megrázó módon lezuhant, miután a rotorja beleakadt egy közeli daru láncába, a balesetben mindegyik utas meghalt, a szovjetek pedig hosszú ideig titkolták a dolgot.

Az HBO által készített, 2019-ben bemutatott Csernobil című, nagy sikerű minisorozatban is feldolgozták ezt a szomorú eseményt, bár ott úgy tűnt, hogy jóval korábban történt meg, mint a valóságban.

Máig megrázza az embereket a helikopter balesetről készült felvétel, ami valóban szívszorító, és egészen döbbenetes még mai szemmel is. Akit érdekel, az itt megnézheti, de az érzékenyebb olvasóinknak nem ajánljuk a megtekintését, mert felkavaró lehet:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás