promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rengetegen háborodnak fel ezen a KRESZ-kérdésen – szerinted kell irányjelzőt használni ebben az esetben?
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A KRESZ-kérdés valóban nagyon egyedi, de ha tisztában vagyunk a szabállyal, akkor nem tud kifogni rajtunk.

Már nem kell sokat kibírniuk az iskolásoknak, mivel közeledik az utolsó tanítási nap. Sokan vágnak bele abba a kihívásba, hogy a nyári szünetben megszerezzék majd a jogosítványt. Természetesen nem lehet azonnal a kocsiba pattanni, hanem túl kell lendülni a KRESZ-vizsgán, amiben azért vannak izzasztó kérdések.

A KRESZ-teszt továbbra is egységes Magyarországon, ahol 55 kérdést kell megválaszolnunk, az egészre pedig 55 percünk van. Érdemes jól felkészülni, mivel ha több mint 10 pontot elherdálunk a 75-ből, akkor már jelentkezhetünk is a következő alkalomra. Érdemes minél hamarabb, hogy ne essünk ki a rutinból.

Még a tapasztalt autósoknak is érdemes követni az új szabályokat. Ezt ide kattintva könnyedén megtehetjük, mert az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságnak a hivatalos honlapján továbbra is fent vannak a friss információk.

Most azon jöjjön egy olyan KRESZ-kérdés, ami miatt sokan ki szoktak akadni. Először is nézzük jól meg a képet.

A kérdés így szól: köteles-e az A jelű személygépkocsi vezetője az oldalkocsis motorkerékpáros előzése közben irányjelzőt használni?

Két egyszerű válaszlehetőség van, szóval annyira nincs túlbonyolítva a dolog.

  • A: Igen
  • B: Nem

Magyarország egyik nagy KRESZ-professzora, Pető Attila rögtön megjegyzi, hogy párhuzamos közlekedésre alkalmas utat látunk a képen. Ismerni kell a szabályt, hogy az ilyenfajta úton, ugyanabban a sávban két jármű egymás mellett nem haladhat, kivéve, ha az egyik jármú egy nyomon haladó, ami mellett elférhetünk, itt viszont láthatjuk, hogy oldalkocsis motorkerékpár szerepel az ábrán.

Pető Attila fel is eleveníti, hogy néhány vizsgázó azon szokott felháborodni, hogy ebből a képből nem lehet kivenni, hogy oldalkocsis motorkerékpárral van szó, így átverve érzik magukat. Bár a fotó valóban nem a legjobb, de a kérdésben fel van tüntetve ez az információ, így nehéz belekötni.

Tehát ebben az esetben kell irányjelzőt használni, vagyis az A lesz a helyes válasz. Ha egy nyomon haladó kerékpárost előzünk meg, aminek az előzése lehetséges sávon belül, az irányjelző használata nem kötelező.

Érdemes persze hozzátenni, ha a sávon belül biztonságosan nem tudjuk megelőzni a kerékpárost, akkor már szükség lenne az irányjelzőt kitenni.

A rutinos sofőrök is felejtenek, így nem árt néha felidézni a teszteket, amit a lenti videóban is megtehettek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás