promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Alapvető KRESZ-szabály, amit 10-ből 9 autós megsértett már legalább egyszer
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Van egy fontos KRESZ-szabály, amit az autósok zöme áthágott már életében.

Alapvető KRESZ-szabály, mégis sokan figyelmen kívül hagyják, szándékosan megsértik, vagy egyszerűen csak nem biztosak benne, hogy mit is jelent. Ez a jól ismert sárga jelzés a közlekedési lámpán, amiről sokszor nem is tudjuk, hogy minek van. Hiszen csak a zöld jelzés jelenti a szabad utat, míg a piros, valamint a piros és a sárga együtt a továbbhaladás tilalmát. De akkor mégis minek van a sárga jelzés?

A KRESZ így fogalmaz, hogy a sárga fény a forgalom irányának megváltozását jelzi: az útkereszteződésnél meg kell állni.

Tehát ha út közben azt látjuk, hogy a közlekedési lámpa már átváltott sárgára, akkor kötelesek vagyunk lelassítani és megállni; persze mindig szem előtt kell tartanunk azt, hogy mindezt úgy tegyük meg, hogy ne veszélyeztessük se a magunk, se mások testi épségét. Vagyis ha a lámpa már akkor vált, mikor nem tudunk biztonságosan megállni, akkor még áthajhatunk a sárgán. Ezzel kapcsolatban a KRESZ úgy fogalmaz, hogy

„ha azonban biztonságosan megállni már nem lehet, az útkereszteződésen mielőbb át kell haladni...”.

Hozzá kell tenni, hogy sok esetben azért nem tud valaki biztonságosan megállni a sárga jelzés felvillanása után, mert a megengedett sebességnél gyorsabban hajt. De olyanra is gyakran van példa az utakon, hogy az autós rosszul méri fel a távolságot, még azt hiszi, hogy át tud csúszni a sárgán, majd az utolsó 1-2 méternél vált át a lámpa; ezek az esetek szülik a piroson áthajtókat.


Ha a piros lámpánál állunk, és felvillan a forgalom irányának megváltozását jelző sárga fény, akkor még nem indulhatunk el, maximum felkészülhetünk a továbbhaladásra.

Van egy mondóka, ami pontosan erről az alapvető KRESZ-szabályról szól. Abban szó szerint így tanítják meg a gyerekeknek a közlekedési lámpával kapcsolatos szabályokat:

Ha a jelzőlámpa piros, az úttestre lépni tilos,
Ha kigyújtják a sárgát, ne hagyjuk el még a járdát,
Csak amikor zöldet mutat, szabad folytatni az utat.

Ezt persze kisebb változásokkal, többféleképpen lehet hallani, de a lényegen nem változtat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás