promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lelepleződött az ármánykodás: a britek még a halála előtt le akarták váltani II. Erzsébet királynőt
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Állítólag rá akarták erőszakolni a lemondást a királynőre, a közvélemény új királyt akart.

Nemrég került sor Károly yorki herceg megkoronázására, aki immár hivatalosan is III. Károly királyként vezeti a briteket és a brit nemzetközösség tucatnál is több államát a monarchiában. A hajdani trónörökösnek több, mint 74 esztendőt kellett várnia a trónra lépésre, ezzel pedig rekorder lett az egyetemes és a brit történelemben egyaránt. Édesanyja, II. Erzsébet királynő ugyanis tavaly szeptemberben hunyt el 96 évesen, megdöbbentően hosszú, egészen pontosan 70 évig és 214 napig tartó uralkodás után.

Pedig a brit közvélemény már életében komolyabb pihenőt adott volna a szeretett királynőnek, aki a közhiedelemmel ellentétben lényegében az egész életét végig dolgozta. II. Erzsébet utolsó éveiben már több egészségügyi problémával küzdött, de két nappal a halála előtt még kinevezte miniszterelnöknek Liz Trusst. Ugyan választhatta volna a könnyebb utat a végső állomás felé is, ám mély vallásos meggyőződése és hagyományokhoz való ragaszkodása nem engedte, hogy lemondjon trónjáról a fia javára.

II. Erzsébet vas akarata egész életében tükröződött mind a tetteiben, mind a mentalitásában, nagy eséllyel ezért is tisztelték az alattvalói.

Pedig a Daily Express szerint sosem szerették volna annyian pihenni látni a királynőt, mint amikor imádott férje, a néhai Fülöp herceg 2021. áprilisában elhunyt. Férjévek még hercegnőként esküdött meg, hogy aztán végül négy gyermeket (Károly, Anna, Eduárd és András) szüljön, és a víz felett tartsa a világ talán leghíresebb dinasztiáját. A nevezett napilap szerint a brit fiatalok többsége arra szavazott, hogy jobb lenne, ha lemondana a trónról a királynő. Sőt a megkérdezettek 47 százaléka szerint azonnal generációt kellett volna ugrani, és Vilmos királlyá koronázni, s csupán csak 27 százalék látta volna szívesen Károlyt az Egyesült Királyság élén. Azonban mint kiderült a királynő élete végéig, további másfél évig trónolt a britek felett.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás