promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rengeteg magyar bukhatja az állását, ha ez az újítás elkezd elterjedni
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Magyarország persze még messze van a robotforradalomtól, de most újabb szakképzett munkaerőt válthatnak le a gépek.

Ezt a cikket most akár ChatGPT is megírhatná, szóval az újságírók is lehet kereshetnek majd maguknak új állást, ha a mesterséges intelligencia a csúcsra ér. A kreativitást persze nehéz helyettesíteni, és még a ChatGPT sincsen azon a szinten, hogy megfelelően tudjon működni ilyen helyzetekben.

Azt természetesen képtelenség lesz megúszni, hogy a mesterséges intelligencia beszivárogjon az életünkbe. Nekünk inkább azt kell megtalálni, hogyan tudunk vele együttműködni, jobb dolgokat alkotni, és ezzel még egyszerűbbé tenni az életünket.

Azt már korábbi cikkekben is lehetett olvasni, hogy a robotok miatt veszélybe kerülhet a szakácsok, de még a konyhai kisegítők munkája is. Az ATV Magyarország nem olyan rég közzétett egy videót, amiben a Deutsche Welle riportjában bemutatják azt a főzőrobotot, amit Berlinben már be is vetettek.

Egy irodai menzán hetek óta ez a gép készíti az ételeket, főként tésztákat, egytálételeket és salátákat. Ez persze nem jelenti azt, hogy leváltotta volna a konyhai csapatot, szóval senki sem veszítette el a munkáját. A robot inkább segít nekik abban, hogy a szakácsoknak vagy kisegítőknek a kézügyességet igénylő kulináris alkotásokra több idejük jusson.

A rendeléseket a főzőrobotnak egy érintőképernyős automatán, vagy egy mobilapplikáción keresztül adják le a dolgozók. A robot nem tud előkészíteni, szóval például a hozzávalókat már például felvágták neki. A különleges gép mindent összekever, felmelegít, és öt perc múlva már fogyasztható is az étel.

A robotot egy berlini székhelyű startup, az Aitme fejlesztette ki. A cég alapítója Emanuel Pallua korábban ételfutár volt, az ötletet pedig a vendéglátóiparban tapasztalt munkaerőhiány adta neki. Pallua hozzátette, hogy a gép elsődleges feladata, hogy tehermentesítse a konyhai dolgozókat ebédidőben.

Claudia Keller főszakács azt mondta a videóban, hogy ő azért kicsit fél, hogy a robotok fejlődni fognak, szóval örülne, ha megmaradnának kisegítő szerepben, és nem főznének helyettük. A szakembernek fontos, hogy háziasan tudjon ételeket elkészíteni, mint mondjuk a nagymamája, és ez legyen a kiindulópont.

Magyarországon is elkezdhetnek rettegni a szakácsok és a konyhai kisegítők? Nos, ettől még messze vagyunk, bár az biztos, hogy sok étkezde szívesen bevetne már most egy ilyen gépet. Hazánkban is van munkaerőhiány ebben az ágazatban, amit muszáj orvosolni a jövőben.

Persze tegyük hozzá azt is, hogy később biztosan mélyen a zsebébe kell nyúlnia, aki egy ilyen robotot szeretne dolgoztatatni az éttermében.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás