promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
III. Károly most szörnyülködhet igazán, a britek azt sem tudják, kit és miért koronáznak meg
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagy Britannia Károly király koronázásának lázában ég, vagy talán mégsem annyira?

A BBC nagyon lelkesen próbálta meg felmérni, hogy mit is jelent a rit fennhatóság alá tartozó országok és nemzetek számára az, hogy hagyományos és alkotmányos uralkodójuk nem más, mint Egyesült Királyság vezetője, vagyis a király. Aki nem más tavasz szeptember óóta, mint a néha II. Erzsébet királynő fia és örököse, Károly. Soha ennyit nem várt még utód arra, hogy a brit trónra ülhessen. Charles ugyanis több, mint hetven évig kellet, hogy az elsőszámú örökösként végre beteljesíthesse sorsát. 

Egyébként még ilyen idős királyt sem koronáztak még meg a britek, mint Károlyt, akinek hivatalos koronázási ünnepségét és a ceremóniát az előttünk álló hétvégén fogják megtartani Londonban. A szervezők százezerni embert várnak a helyszínre a közvetlenül az eseményre meghívott háromezer vendégen túl. Állítólag több milliárdos nézettségre számítanak a televíziók képernyői előtt is, lévén az élő közvetítés szinte a világ összes országában elérhető lesz egy vagy akár több csatorna által.

Azonban a jelek szerint a korona alá tartozó népességet nem is hozza igazán lázba Károly hivatalos megkoronázása, majd az illetékesek térdhajtása. 

Jelenleg ugyanis nem csak Nagy-Britannia (Anglia, Észak-Íroszág, Skócia és Wales) tartozik a király formális uralma alá. További tizennégy ország tartozik még a monarchiához hol szorosabb, hol jelentéktelenebb minőségben. Kiemelkedik Ausztrália, Kanada és Új-Zéland. Tagok még Antigua és Barbuda, Bahama-szigetek, Belize, Grenada, Jamaika, Pápua Új-Guinea, Salamon-szigetek, St. Kitts és Nevis, St. Lucia, St. Vincent és a Grenadine-szigetek, Tuvalu. 

A BBC utcai riporterei talán nem is meglepetést okozva szembesültek azzal, hogy a királyság támogatottsága II. Erzsébet halála után a mélypontját éli. A karibi államok szeretnék elérni a függetlenségüket, és az elöttünk álló években egyre többen válhatnak a monarchiából, függetlenül attól, hogy csak szimpla, vagy kétharmados többségi akarat nyilvánul-e meg a majdani népszavazásokon. A kanadaiak a felmérések szerint a leginkább királypártiak, ám az észak-amerikai országban is már csak az emberek alig negyven százaléka érez pozitívan Nagy-Britanniával kapcsolatban. Sőt, a koronázás csak minden ötödik válaszadó fantáziáját mozgatja meg. Az ausztráloknál a legrosszabb a helyzet, az átlagemberek többsége nem tudja, hogy a hétvégén beiktatják az uralkodóját. Sőt, többen elárulták, hogy nem is voltak vele tisztában, hogy Ausztráliának van királya.

A koronázás részletei:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás