promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sokkoló dolog derült ki a lenyírt fűről, nem is hinnéd, miért szereted annyira az illatát
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Evolúciós okokra is visszavezethető.

Itt a tavasz, képzeld el, hogy sétálgatsz az utcán, tele vagy pozitív gondolatokkal és gyönyörű, rózsaszín virágos fákat látsz magad körül.  És akkor egyszercsak úgy csap meg a frissen nyírt fű jellegzetes illata, mint egy pékség előtt a frissen sült finom és ínycsiklandó pékárué. Nem vagy ezzel egyedül.

A frissen nyírt fű illata vonzó lehet az emberek számára, ráadásul különböző okok miatt. A jellegezetes illatot általánosságban a növényi olajok és vegyületek által kibocsátott aromák okozzák, amelyeknek kellemes és friss illatuk van.

Ahogy beáramlik az orrlyukakba, valahogy sikerül pontosan a zöld szín illatát érezni. De mit is érzünk valójában, amikor belélegezzük a frissen vágott fű illatát? És miért szeretjük annyira, mi magyarok is?

Kémiai szempontból a klasszikus gyepszag a levegőben szálló szénalapú vegyületek keveréke, az úgynevezett zöld levél illékony anyagok, másnéven GLV-k. A növények gyakran bocsátják ki ezeket a molekulákat, amikor rovarok, fertőzések vagy egyéb mechanikai erők - például a fűnyíró - károsítják őket.

A növények a GLV-k eltérő formáit állítják elő attól függően, hogy mi történik velük - mondta Ian Baldwin, növényökológus, a németországi Jénában működő Max Planck Kémiai Ökológiai Intézet alapító igazgatója. A Science című folyóiratban 2010-ben megjelent tanulmányában ő és kollégája, Silke Allmann, az Amszterdami Egyetem munkatársa azt találta, hogy a rovarok nyálával átszúrt és bedörzsölt dohánylevelek más illékony vegyületek csokrát bocsátották ki, mint a vízzel megszúrt és átkefélt levelek- írja a Live Science. 

A GLV-k elég kicsik ahhoz, hogy a levegőbe szálljanak és az orrlyukunkba beússzanak. Egyes esetekben több mint egy mérföldre is kimutathatók attól a ponttól, ahol keletkeztek. Más fajok, például a növényeket fogyasztó rovarok és az ezeket a rovarokat fogyasztó ragadozók rendkívül érzékenyek a különböző GLV-aromákra. Baldwin és Allmann például felfedezte, hogy a ragadozó Geocoris bogarak vonzódnak a dohányszarvféreg nevű kártevő által megrágott növények által kibocsátott GLV-khez. Más szóval, az ostromlott növények sajátos szaga jelzi a ragadozóknak, hogy a közelben van a rágcsálnivaló.

Az emberek jellemzően nem esznek gyepfüvet vagy a rajta élő rovarokat, de a fű által kibocsátott GLV-k nem sokban különböznek az általunk ízletesnek tartott növények GLV-itől. Ez azt jelenti, hogy jó okunk van arra, hogy érzékenyek legyünk rájuk.

"Szinte minden friss zöldségnek van némi GLV-illata"

- mondta Baldwin a Live Science-nek, és a gyümölcsök is felszabadíthatják a molekulákat, ahogy megpuhulnak és a bennük lévő membránok lebomlanak.

"Az evolúciós történelem során ezt az információt használtuk arra, hogy tudjuk, mikor érett valami"

- mondta Baldwin.

Baldwin úgy tudja, hogy a fűnek nincs semmi olyan sajátossága, ami miatt kellemesebb illata lenne számunkra, mint egy másik növénynek. Viszont nagyobb valószínűséggel kaszáljuk le, ezzel egyszerre sok növényi szövet sérül így meg, és koncentrált GLV-felhőt bocsát ki.  

Az Egyesült Államokban mintegy 40 millió hektár pázsitot borítanak, a fűnyírás gyakran a legjobb alkalom arra, hogy találkozzunk a friss, zöld illattal, amelyet eredendően az ehető növényekkel társítunk. A kínai teaültetvények közelében élők ugyanezt az érzést kaphatják a teaszüret illatától, mondta Baldwin.

Baldwin hozzátette, hogy maguk a növények is képesek felismerni ezeket a levegőben terjedő aromákat, és reagálnak rájuk. Ha például a GLV-illat azt jelzi, hogy a szomszédos növények elvesztik virágzó csúcsukat, a növény képes a cukrot és más erőforrásokat a gyökerei felé, és a virágaitól távolabb irányítani. Ez minimalizálja a növény potenciális veszteségeit, és segíthet a későbbi újranövekedésben. Ahogy Baldwin fogalmazott, a fű "azzal a várakozással fog reagálni, hogy a fűnyíró oda fog jönni".

Baldwin megállapította, hogy ez a bunkerezésnek nevezett hatás az első üzem megtámadását követő perceken belül megkezdődhet. Más szóval, mire a gyep egyik végétől a másikig lenyírja a füvet, a túlsó oldalon lévő fű már megérzi, hogy jön - és készen áll az ellenállásra.

Magyarul: A GLV a növények haláltáncának az illata. 

Más kutatók szerint az embereknek a frissen nyírt fű illata iránti vonzódásuk az evolúció során alakult ki, mivel a régi időkben az emberek gyakran keresték a friss fű illatát, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy nincsenek-e közelben veszélyes állatok vagy ragadozók. Ezért azok, akiknek érzékenyebb orruk volt az ilyen illatokra, nagyobb eséllyel éltek tovább és hagytak utódokat maguk után.

Az is lehet, hogy a frissen nyírt fű illata egyszerűen csak kellemes érzést vált ki az emberekben, mivel az illatasszociációk miatt emlékeztethet minket a nyári időszakra, a kertészkedésre vagy az otthonunkra.

Ez a szag azonban nem csak a levágott levelek véletlen mellékterméke -írja a BBC. 

Bizonyítékok vannak arra, hogy a növények szándékosan bocsátanak ki illékony vegyületeket a károsodásra válaszul. A vadon termő dohánynövények például csak akkor bocsátanak ki egy bizonyos GLV-t, amikor a hernyók legelik őket. Ez jelzésként működik, hogy a közelben lévő bogarakat vonzza, amelyek a hernyókra vadásznak, és így védekeznek a növények. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás