A globális felmelegedéssel a csokitól is elköszönünk – örüljünk?
Olvass tovább...
A kecskeszagú 4-etil-oktánsav csak az egyik összetevő. Vannak sokkal rosszabbak is azok közül, amelyeknek együtt köszönhetjük a csoki fenséges illatát egy friss német kutatási eredmény szerint, amelyben a kémiai módszer mellett az orrukat is használták.
A csoki, főleg a forró csoki mágikus vonzerejéhez hozzá tartozik varázslatos illata is. És meglepő összetevőkből, szagokból lesz nagyon finom illata egy új kutatás szerint, amely a kimondottan egészséges,
messze 70 százalék fölötti kakaótartalmú csokoládékat elemezte ebből a szempontból.
A boltban kapható több mint 90 százalékos kakaótartalmú csokikban az illatanyagért felelős összetevőket vizsgálták német kutatók. A kakaóban lévő 600 illékony vegyület közül kevésnek érezzük az illatát, a gázkromatográfiás kémiai elemzések
77 összetevőt mutattak, 30-at akkora koncentrációban, amelyben érezzük is őket.
Olvass tovább...
A legnagyobb arányban az ecetszagú ecetsav van jelen, ott van mellé
az önmagában igencsak izzadságszagú izovalerinsav,
a nagyon is erjedő káposztaszagú metil-triszulfid vagy a kecskeszagú 4-etil-oktánsav a National Geographic szerint. További érezhető illatok a banánra, mézre, fahéjra, vaníliára, füstre, karamellre emlékeztető összetevők.
Az érzékszervi vizsgálat, vagyis a szaglás során kiderült,
a 90 százalékos csoki illata vaníliásabb mint a 99 százalékosé, amelyé banánosabb-savanykásabb.
Olvass tovább...