promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezt a vasúti átjárós KRESZ-kérdést még a tapasztalt autósok is elbukják – te tudni fogod a helyes választ?
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Pedig itt a KRESZ-kérdés sincsen túlbonyolítva, de mégis sokan belegabalyodnak a vizsgán.

Amikor valakinek a nagypapája arról mesél, hogy bezzeg az ő idejében milyen nehéz volt a KRESZ-vizsga, akkor azt annyira azért ne higgyük el. Sok minden változott, és a tapasztalt autósoknak és érdemes követni az új szabályokat. Ezt ide kattintva könnyedén megtehetjük, mert az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságnak a hivatalos honlapján továbbra is fent vannak a friss információk.

Magyarországon a KRESZ-teszt továbbra is egységes. A vizsgán 55 kérdést kapunk, amiket 55 perc alatt kell megválaszolnunk. Tehát egy kérdésre egy percünk van, de ha jól felkészültünk a tesztre, akkor ez elég is a megoldáshoz. Persze vannak kacifántos feladatok, amik alaposan meg tudják kavarni az ember agyát.

A mostani kérdést ne gondoljuk annyira annak, és Magyarország egyik nagy KRESZ-professzora, Pető Attila szerint inkább azokon tud kifogni, akik felületesen tanulnak. Persze a vasúti átjárós kérdésektől valóban sok vizsgázó meg tud ijedni.

Jöjjön hát a KRESZ-kérdés, előbb azonban gondolkodjatok el rajta picit, mielőtt leleplezzük a megoldást.

Használhatsz-e lakott területen kívül tompított fényszóró helyett távolsági fényszórót, ha vasúti átjárón hajtasz át?

Itt három válaszlehetőség közül választhatunk:

  • A: Igen
  • B: Nem
  • C: Csak akkor, ha a vasúti pálya egyvágányos

A kulcspont itt a KRESZ-professzor szerint, hogy a vasúti átjárón keresztben hajtunk át. Valóban van egy olyan szabály, hogy tilos távolsági fényszóró használata, ha a fényszóró az úttal párhuzamos vasúti pályán haladó jármű vezetőjét elvakíthatja.

A kérdés azért abban trükkös, hogy nem említi, hogy érkezik valaki velünk szemben. Ha nem jön senki, akkor nincs kit elvakítani a távolsági fényszóróval. A helyes válasz így az A lesz, vagyis igen. Ne feledjük, ha a kérdés nem említ másik autóst, akkor ne bonyolítsuk túl.

A rutinos sofőrök is felejtenek, így nem árt néha felidézni a teszteket, amit a lenti videóban meg is tehettek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás