promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Erre a szivatós KRESZ-kérdésre nagyon kevés magyar tudja helyesen a választ – vajon rajtad is kifog?
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Magyarországon is vannak bizony elég nehéz KRESZ-kérdések, amik a rutinos vizsgázókon is kifognak.

A KRESZ-vizsga Magyarországon egységes, vagyis 55 kérdést kapunk, amiket 55 perc alatt kell megválaszolnunk. Tehát egy kérdésre egy percünk van, de ha jól felkészültünk a tesztre, akkor ez elég is a megoldáshoz.

A feladatsorban váltakozva találkozunk 1, 2 és 3 pontos kérdésekkel, az pedig a témakör nehézségétől függ, hogy mennyit kapunk rá. Az 55 kérdés megválaszolásával összesen 75 pontot érhetünk el, de ha több mint 10 pontot elherdálunk, akkor a vizsgánk sikertelen lesz. Ha meg is bukunk, akkor érdemes minél hamarabb újra bepróbálni a KRESZ-vizsgát, mivel így nem jövünk ki a gyakorlatból.

Magyarországom a KRESZ-teszten persze vannak nehezebb kérdések, amit a többség szivatósabbnak tart. Igazából ezek sem megoldhatatlanok, csak kicsit trükkösebbek az átlagnál. Rögtön vágjunk is bele egybe, de előbb gondolkodjatok el rajta picit, mielőtt leleplezzük a megoldást.

Személygépkocsiddal az autópályán közlekedsz. Belekezdhetsz-e az előtted haladó összefüggő járműoszlop előzésébe, ha a szabályos visszatérés helyét nem látod?

Itt három válaszlehetőség közül választhatunk:

  • A: Igen
  • B: Nem
  • C: Csak akkor, ha háromsávos az autópálya

Magyarország egyik nagy KRESZ-professzora, Pető Attila is elmondta, hogy ez egy olyan kacifántos kérdés, amit a tanulók akár háromszor is elolvasnak, mire tudnak rá válaszolni. Az egyik kapaszkodó rögtön az, hogy autópályán vagyunk.

Ugyebár Magyarországon is az autópálya mindig osztott pályás, szóval nincsen szemből jövő forgalom. Ahogyan Pető Attila is elmondja, az előzésnek alapfeltétele, hogy a szemből jövő járműveket nem zavarhatjuk, de ha nincs szembe jövő forgalom akkor erre nem kell számítani. Ebből ugyebár az következik, hogy szabad folyamatosan előzni, akár több kilométer hosszan is, vagyis a helyes válasz az A, vagyis az igen.

Tehát ez a KRESZ-kérdés kicsit túl van bonyolítva, de autópályán vagyunk, így ott személygépkocsival lehetséges folyamatosan is előzni. A rutinos sofőrök is felejtenek, így nem árt néha felidézni a teszteket, amit a lenti videóban meg is tehettek.  

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás