promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mindig is rosszul tudtad ezt a magyar KRESZ-szabályt? Lássuk, hogy mi a helyzet azzal az ördögi sárga jelzéssel
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Magyarországon sokan bizonytalanodnak el, ha milyen KRESZ-szabály vonatkozik a sárga lámpára, és kaphatunk-e büntetést, ha átsuhanunk rajta.

Lehetne egy különleges statisztikát csinálni arról, hogy a nagyvárosokban élők mennyi időt töltenek a piros lámpánál álldogálva, akár gyalogosként, akár autósként. Annyi biztos, hogy a piros és a zöld jelzést sokkal gyakrabban látjuk, mint a sárgát. Magyarországon még mindig sokan elbizonytalanodnak amiatt, hogy milyen KRESZ-szabály vonatkozik erre jelenleg.

Pedig az oktatásokon is a fejünkbe verik, hogy a sárga fény a forgalom irányának megváltozását jelzi, így pedig meg kell állnunk. Tehát a KRESZ úgy rendelkezik, hogy a sárga fénynél az útkereszteződésnél – a kijelölt gyalogos átkelőhely, illetőleg a megállás helyét jelző útburkolati jel, ezek hiányában a fényjelző készülék előtt – meg kell állni. Ott van azonban a kiegészítés, hogy ha biztonságosan megállni már nem lehet, az útkereszteződésen mielőbb át kell haladni.

Utóbbit ugyebár Magyarországon afféle kiskapunak is használják, mivel a többség a zöldnél, amikor meglátja a sárga lámpát, inkább a gázra lép. A piros sárga jelzésnél sem lehetne kilőni, csak amikor már abszolút zöldre vált a lámpa.

Pedig a biztonságos megállás is egy kiemelt téma. Volt olyan eset, amikor valaki nagyon be akarta tartani a KRESZ-szabályt, de pont ezért okozott galibát. Az autós úgy döntött, hogy csinál egy kíméletlen fékezést a sárgánál, viszont mögötte is jöttek, így a másik személygépkocsi bele is rohant volna az előtte lévőbe, ha nem csinál egy kitérő manővert. Ez például pont az az eset, amikor biztonságosan megállni nem lehet, így az útkereszteződésen mielőbb át kell haladni.

A sárga lámpa lakott területen belül három, azon kívül, illetve ahol a megengedett sebesség 70 km/h, vagy több, ott öt másodpercig világít. A szakértők is megemlítik, hogy a szabályosan haladó gépjárművek ezen még kényelmesen át tudnak hajtani.

A rendőrség az úgynevezett „sárgázásért” nem szokott büntetni, de ha belerongyolunk úgy a kereszteződésbe, hogy a jelzőlámpa már átváltott pirosra, ott már készíthetjük is a pénztárcánkat a legtöbb esetben.

A piros lámpán áthajtó szabálysértés fixen 50 ezer forint, és nyolc büntetőpont is jár érte. Három piroson áthajtás és már búcsút is inthet az érintett sofőr a jogosítványának.

Aki szeretné kipróbálni, hogy menne-e neki még egy KRESZ-teszt, az ide kattintva tudja magát belevetni egybe.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás