promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Újabb szuperhatalom választott oldalt a világkonfliktusban - óriási a meglepetés
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nehezen áll össze a tengely az egész világot érintő konfliktusban, amelynek egy-egy középpontjában az oroszok és az USA állnak.

Azt hihettük, hogy az előző, még Magyarországgal is szimpatizáló brazil kormány bukása után a dél-amerikai ország újra erőteljesen az Egyesült Államok és közvetlen szövetségesei felé fog fordulni. Azonban komoly meglepetés van kialakulóban, ugyanis a régi-új brazil államelnök, a már 77 éves Lula (teljes nevén Luiz Inácio Lula da Silva) már hetekkel ezelőtt készült egy kínai látogatásra. Most pedig végre be is pótolja azt ezen a héten, lévén korábban kínzó tüdőgyulladása miatt kellett hazájában maradnia.

A CNN cikke arra hivatkozik, hogy Lula elsősorban azért utazik az ázsiai szuperhatalomhoz, hogy a világ hetedik legnagyobb népességű országát gazdasági szinten képviselhesse. A kereskedelmi politikai presszió mellett a hírportál szerint várható az is természetesen, hogy szóba kerül az ukrajnai fegyveres konfliktus is. Ugyanis annak passzív részese Kína is, lévén az agresszor Oroszország pártját fogja, és látja el nem hivatalosan materiális eszközökkel. Állítólag Lula kíváncsi a kínai elnök, Hszi Csin-ping meglátásaira és jövőbeni terveire a kétpólusúvá váló világot illetően. 

Ugyanis Lula elnök felismerte, hogy országa export és import területen egyaránt igencsak megosztott lévén remek gazdasági és turisztikai kapcsolatban áll a másik oldalt vezető Egyesült Államokkal is. Csakhogy eközben már hosszú évek óta Kína a brazilok legfontosabb kereskedelmi partnere. 2009. óta hatalmas a kapcsolódás a két fél között. Tavaly Kína kb. 90 milliárd dollár értékben importált Brazíliából, míg a másik irányba 60 milliárd dollárnyi export került át. 

Állítólag Lula elnök és illetékesei pontot akarnak tenni a két ország közötti űrkutatási egyeztetésekre is, és át kívánják tekinteni a műhold-projektjüket. A CNN leszögezi, hogy Brazília nem szeretne feltétlenül oldalt választani a világkonfliktusban, az elnök igazából folyamatosan keresi a párbeszédet a Föld összes vezető nemzetének irányítójával. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás