promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyin magyarul szaval a békéről, akcentus nélkül versel az orosz elnök - igaz, csupán egy deepfake videóban
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az orosz elnök mellett több nemzetközi sztárt is hallhatunk magyarul szavalni.

A magyar költészet napja régóta fontos ünnepe a lánglelkű magyarság irodalmai életének és öntudatának. Ezt a jeles napot hazánkban 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Sokak kedvence mind a mai napig ez a rendkívül tehetséges költő, akinek művészetét sajnos megpróbálták kisajátítani az elmúlt rendszerben, de ez mit sem von le értékéből. Költészetének lángja ma is ugyanolyan fényesen ragyog és az általa papírra vetett sorok még évszázadok múltán is képesek lesznek megérinteni az emberek lelkét.

Életét mindenki jól ismeri, így tudjuk, hogy sajnálatosan rövid idő adatott a számára az írásra, mégis lenyűgöző életművet hagyott hátra. Szegénységbe született, hányattatott sorsú és lelki problémáktól gyötört fiatalemberként a lázadás útját választotta, emberileg és művészetileg egyaránt. Munkásmozgalmi kötődése nagyon rövid ideig tartott, a politika mégis igyekezett tőkét kovácsolni belőle és halálát követően a kommunista rendszer proletárköltőként az irodalmi élet trónjára ültette. Igaz, ez posztumusz uralkodás volt és alighanem maga József Attila tiltakozott volna a legjobban ellene.

Nővére, József Jolán ügyesen, bár testvére örökségét és hitvallását cseppet sem kímélve próbált hasznot húzni a költő és a politika összekapcsolásából. Ő engedélyezte az újratemetését, ráadásul még Rákosi Mátyással is próbálta kapcsolatba hozni.

Hiába azonban emlékének üzleti és politikai kiárusítása, művészetét senki nem felejti. Drámaian fiatalon, alig 32 évesen, vitatott körülmények között bekövetkezett halála révén kevés időt kapott az alkotásra, költészetének mondanivalója mégis örökérvényű.

A modern technikának hála számos nemzetközileg ismert sztárt is „hallhatunk”, amint éppen magyar verset szavalnak. Columbo hadnagy és a békéről szavaló Putyin mellett Forrest Gump, Samuel L Jackson, Robin Williams és a gyönyörű Sharon Stone is látható az alábbiakban - deepfake-t természetesen csak az orosz elnök szavalós videójánál alkalmaztak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás