promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az év legutálatosabb napja jön holnap - vasárnap hajnalban minden magyar készüljön fel az óraátállításra
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Vasárnap hajnalban régi jó barátunk, az óraátállítás megint visszatér és vele együtt a kialvatlanság is. Az év legrövidebb napja már évtizedek óta sokkol mindenkit.

Megint eljött az év legkevésbé várt napja, amitől már hosszú évek óta szabályosan irtózik mindenki. Ez az a nap, amikor álmos és kialvatlan emberek millió kárhoztatják Magyarországon azokat, akik anno kitalálták ezt az egész hajcihőt. Vasárnap hajnalban visszatér a nyári időszámítás és vele együtt az óraátállítás közutálatnak örvendő szertartása.

Kevés olyan dolog van az életben, amire ennyire igaz lenne az „együtt sírunk, együtt nevetünk” megállapítás, de ez alól, ami most vár ránk, tényleg senki nem bújhat ki. Minden évben március utolsó vasárnapján, így idén március 26-án, kell átállítani az óráinkat hajnali 2 óráról hajnali 3 órára. Egy órával kevesebbet alhatunk, így a reggeli morcosság mindenkinél garantált. Régóta velünk élő hagyományról van szó, de sokan nem is sejtik, mikor kellett először elkezdeni tekergetni az órák mutatóit.

A Múlt-kor összefoglalója alapján Benjamin Franklin már 1784-ben foglalkozott a kérdéssel, szerinte a nap ritmusához igazított életmód sokkal kifizetődőbb lenne az emberiség számára. Az első és a második világháború idején ideiglenesen több ország is bevezette a nyári időszámítást, hogy energiát takaríthassanak meg a háborús erőfeszítések miatt A kétes népszerűségű döntést végül egy gazdasági válságnak köszönhetjük, ugyanis az 1973-as olajárrobbanást követően 1976-ban Franciaországban vezették be elsőként. Pénzügyi szakemberek számításai szerint ezzel a lépéssel nagyjából 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energiát lehet megtakarítani. Magyarország 1980-ban csatlakozott a kezdeményezéshez, szintén energiatakarékossági okokból.

Kezdetben inkább csak az előnyeit nézték a változásnak, hiszen az energiaspórolás mellett kedvező hatással volt az építőiparban, illetve a mezőgazdaságban dolgozó emberek életére, akik ennek köszönhetően tovább végezhették a szabadban a munkát. Idővel azonban kezdtek előtérbe kerülni a negatív élettani hatásai is, nem beszélve a kellemetlenségről és fáradtságról, amit sokaknak okoz.

Sokak szervezetének akár több napra is szüksége lehet az átálláshoz. Hosszan tartó fáradtságot, sőt akár alvás- és emésztési zavarokat is okozhat az órák előre állítása. Ráadásul a rendőrségi statisztikák alapján minden évben kimutathatóan emelkedik a figyelmetlenségből, fáradtságból eredő balesetek száma ebben az időszakban.

Ahogyan arról mi is írtunk, jövőre az Európai Unió döntése értelmében végre hazánkban is megszűnik az óraátállítás évente kétszer jelentkező kálváriája. Az Unió döntése értelmében 2024-től minden tagállam szabadon dönthet róla, hogy a téli, vagy a nyári időszámítást kívánja-e választani a jövőre nézve. A kormány korábbi tájékoztatása szerint Magyarország lakosságának többsége a nyári időszámítás megtartását támogatja, azonban a végső döntés meghozatala előtt még a szomszédos országokkal is egyeztetni kellene és a gazdasági érdekekről sem szabad megfeledkezni.

Reméljük, lassan tényleg elköszönhetünk ettől a kellemetlen procedúrától, addig viszont ne feledjük időben átállítani óráinkat és ha esetleg elutaznánk valahová, a menetrendváltozásokról se feledkezzünk meg, amelyek érintik a MÁV és a Volánbusz járatait is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás