promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óraátállítás: mindenki a nyári időszámításra voksol, de mit mond a tudomány?
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az óraátállítás örök és egyre égetőbb kérdése egyre komolyabb indulatokat vált ki az emberekből, főleg, amióta a rezsiárak alakulása is aggasztja őket. 

Újra aktuális, hogy a téli, vagy a nyári időszámítást kellene állandósítani, ugyanis hajnalban egy órával vissza kell majd állítani az órák mutatóját, ami nagyban befolyásolja majd a következő néhány hónapban az életmódunkat.

A járvány miatt elnapolt, azonban döntést igénylő kérdés, hogy a téli, vagy a nyári időszámítás legyen az alapvetés a továbbiakban, azonban egyelőre még nincs konszenzus az ügyben – fogalmazott a címzetes egyetemi docens, a Magyar Alvásszövetség elnöke, a Budapesti Alvásközpont/Benyovszky Orvosi Központ igazgatója. G. Németh György kiemelte, a nyári időszámítás mellett szól, hogy az emberek szeretik a meleget és a hosszabb nappalokat, azonban felhívta a figyelmet arra is, hogy a tudomány álláspontját sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Hangsúlyozta, hogy alváskutatók, illetve az idő biológiájával foglalkozó hazai és nemzetközi szervezetek egyöntetű véleménye szerint az emberek számára a standard időszámítás  – azaz a téli – lenne a legjobb, akkor is, ha ők nem így érzik.

Egy biztos, amíg nincs végleges döntés a végleges átállásról – legyen az a téli, vagy a nyári időszámítás – tartsuk észben, hogy e hónap utolsó vasárnapján, azaz

október 30-án hajnal 3 órakor eggyel vissza, azaz 2 órára kell állítani a mutatót, így egy órával több marad pihenésre.

Az elnök érdekességképpen elmondta, hogy száz évvel ezelőtt legalább egy, másfél órával többet tudtak aludni emberek mint manapság, ugyanis az utóbbi húsz évben a mobiltelefonok és különböző elektronikai eszközök által kibocsátott kék fény miatt romlott az alvásminőség, illetve az alvásmennyiség is. Kiemelte, ha valakinek jelentősen és sokáig eltér az alvásmennyisége az ajánlott 7–9 órától, azért a későbbiekben súlyos árat fizethet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás