promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A kukában landolhat az óraátállítás
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Kepli Lajos országgyűlési képviselő szerint tavaszi és őszi óraátállítás felett már eljárt az idő, eddig azonban mégsem vizsgálta felül senki komolyan az eltörlési lehetőségét. Azt hangoztatta, hogy az óraátállítás nem egy aktuálpolitikai ügy, hanem az emberek mindennapjait érinti. Az óraátállítások olyan ugrást jelentenek az emberi szervezetnek, mintha évente kétszer öt hét kiesne az életükből. Hozzátette, kimutatások szerint az emberek az óraátállítás után fáradtabbak, ingerültebbek lesznek, és négyszer-ötször annyi közlekedési baleset is történik, mint máskor. Tájékoztatása szerint a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. (Mavir) adatai szerint már csak a nyári időszakban érhető el energiamegtakarítás az átállítással.
 
Az elektromos áram fogyasztási szokások megváltoztak az elmúlt évtizedekben, ezért sem indokolt az óraátállítás fenntartása, ideje átlépni a XXI. századba – hangoztatta a képviselő.

A felmérés is kimutatta ugyebár, hogy a megkérdezettek 80 százaléka eltörölné az óraátállítást, ezen belül kétharmaduk azt támogatja, hogy a nyári időszámítás maradjon meg.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága egyhangúlag rábólintott a javaslatra, így tényleg búcsút mondhatunk az átállításnak. Ha áttérnénk a GMT+2-es időzónához akkor Magyarország Ukrajnával, Romániával, Bulgáriával, Törökországgal kerülne azonos időzónába, vagyis télen fél öt helyett fél hatkor menne le a nap.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás