promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egészen hihetetlen, az oroszok el akarják foglalni New Yorkot
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A nagy kérdés, hogy mit szólnak ehhez a nyugatiak?

Nálunk magyaroknál kevesen tudják jobban, hogy milyen érzés az, amikor az oroszok beteszik valahová a lábukat. Sokáig élvezhettük az ittlétüket, most pedig az ukrán emberek azok, akiknek szembesülniük kell a kényszerű vendégfogadás szörnyűségeivel.

Mind jól ismerjük a Sinkovits Imre parádés alakítása által halhatatlanná vált tizedes szavait a kultikus „A tizedes meg többiek” című filmből: „Az oroszok már a spájzban vannak!” Az aktuális hadi híreket böngészve pedig úgy tűnik, hogy már New York határáig is sikerült eljutniuk.

Jogosan adódik a kérdés: az amerikaiak csak úgy eltűrik ezt?

Természetesen ez egy másik New York. Bármennyire hihetetlenül is hangzik, a HVG cikke szerint akad Ukrajnában is egy New York (Niu-York) nevű, alig 10 ezres lakosságú kisváros, melynek névadása valóságos rejtélynek tűnhet.

Alighanem mindenki arra gondol elsőként, hogy az Ukrajnának komoly segítséget nyújtó amerikai nép iránti tiszteletből nevezték át településüket az ukránok, azonban egyáltalán nem erről van szó.

A donbaszi régióban, Bahmuthoz közel található városka névadásának rejtélye a régmúltba nyúlik vissza. A szakértőknek több ötlete is akad a név eredete kapcsán. Az egyik elképzelés szerint a Nagy Katalin cárné idején betelepült német mennonita vallási irányzathoz tartozó alapítók így emlékeztek meg alsó-szászországi Jork nevű szülőfalujukról. A másik népszerű elképzelés szerint viszont az alapítók egyikének amerikai származású felesége volt és az ő tiszteletére választották ezt a nevet.

Bármi legyen is az igazság, a település gyorsan fejlődésnek indult és a 20. század elejére már a környék meghatározó városává vált. Rendelkezett bankkal, fiú és lányiskolával, szállodával, sőt még egy gépgyár is alakult a területén, lakosai pedig telegráf üzeneteket is küldhettek.

A szovjet időszakban természetesen nem őrizhette meg korábbi nevét, átnevezték Novohorodszkére, amit 2021-ig meg is őriztek. Ekkor döntött úgy az ukrán parlament, hogy a háború során sok szenvedést átélt kisváros kapja vissza eredeti nevét. Ennek köszönhetően pedig hirtelen az orosz előrenyomulás is sokkal gyorsabbá vált, hiszen egyik pillanatról a másikra New York határában találták magukat. Csak nehogy az amerikaiak is meghallják ezt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás