promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy atomháború küszöbén állunk? Putyin akár el is veszítheti a fejét
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Orbán Viktor például bele sem szeretne gondolni abba, hogy Oroszország atomhatalomként elveszíti ezt a háborút.

Már több mint egy éve tart a véres háború Oroszország és Ukrajna között, és már senki se mer jóslatokba bocsátkozni, mikor lehet ennek az egésznek vége. Mind a két oldalon nagyok a veszteségek, de Vlagyimir Putyin igyekszik mozgósítani. Az orosz elnök aláírt egy rendeletet is pénteken, hogy a háború idején az állam átveheti az ellenőrzést azon cégek fölött, melyek nem teljesítik a katonai szerződésekből fakadó kötelezettségeiket. Ugyebár az oroszoknál is elengedhetetlen, hogy ne fogyjanak ki például a fegyverből, vagy a lőszerből.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter közben abban bízik, hogy hamarosan harci repülőgépekkel is segít nekik a Nyugat. Ő továbbra sem emleget békét, Ukrajnánál inkább az a cél, hogy az összes ideiglenesen megszállt területet visszafoglalják.

Oroszország és Ukrajna utoljára valóban tavaly március végén ült le egymással nyíltan beszélni Törökországban, azóta azonban hallani sem akarnak arról a felek, hogy béketárgyalásba kezdjenek. Múltkor Szijjártó Péter is említette, hogy nyitva kellene tartani a kommunikációs csatornákat Oroszország és Ukrajna között, de ez így nem lesz könnyű feladat. Magyarország külgazdasági és külügyminisztere azt is hozzátette, hogy azt végképp nem szabad hagyni, hogy a NATO és Oroszország között kialakuljon egy közvetlen konfliktus.

Nem olyan rég Orbán Viktor adott interjút a svájci Weltwoche hetilapnak, ahol azt a kérdés is feltették neki, hogy aggódik-e egy atomháború kitörése miatt. Magyarország miniszterelnöke itt egy kicsit ködösen fogalmazott:

„Emberi megítélés szerint ez nem történhet meg. De a kétségbeesés a háború természetéhez tartozik. Más szellemi és lelki erők uralkodnak, mint a normális életben. És mindig fennáll a félreértések és balesetek lehetősége”

- mondta Orbán, aki aztán áttért arra, hogy ebben a háborúban a célok nem egyértelműek, és amíg ezt nem határozzák meg, a dolog parttalanná válhat.

Magyarország miniszterelnöke közben bele se szeretne gondolni abba, hogy az oroszok belebuknak ebbe a háborúba, mert szerinte annak tényleg rossz vége lehet.

„Oroszország egy atomhatalom. Ez egy geopolitikai sokk lenne, egy globális méretű, potenciálisan pusztító földrengés, sokkal rosszabb, mint Jugoszlávia összeomlása”

- tette hozzá Orbán Viktor.

Magyarország elnöke azt sem tagadta, hogy Putyin és Oroszország mindig veszélyes lesz. Az orosz vezető sosem volt boldog, ha Orbán Viktor ellent mondott az elképzeléseinek, de zöld ágra lehetett vele vergődni, és állítólag Putyin mindig betartotta azt, amiben hazánkkal megállapodott.

Orbán Viktor is megemlítette a harmadik világháború veszélyét, amiről elég sok helyen lehetett mostanában olvasni. Magyarország miniszterelnöke úgy látja, hogy ennek a háborúnak valószínűleg nem lesz nyertese:

„Az ukránokkal szemben egy 140 millió lakosú atomhatalom áll, az oroszokkal szemben az egész NATO. Ez teszi a dolgot olyan veszélyessé. Patthelyzet van, ami könnyen világháborúvá fajulhat”

A szakértők is nehezen látják át, hogy mihez akar kezdeni Vlagyimir Putyin. Abban biztos mindenki, hogy Oroszország elnökének muszáj valahogy úgy kihátrálnia az egész háborúból, hogy legalább egy részleges győzelmet fel tudjon mutatni. Sokan félnek attól is, hogy egyszer valamikor elveszítheti a fejét, és akkor a kísérleti atomfegyverek bevetése csak a kezdet lenne.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás