promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez már a vég kezdete? Az oroszok beszivárogtak Finnországba
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A leendő NATO-tag finnek joggal tarthatnak a háborútól Oroszországgal szemben, mert a kormány kémhálózatot észlelt házvásárlások ürügyén. Magyarán megindult a beszivárgás az északi állam határain belülre. Valós-e a helyiek félelme?

Igencsak terhelt a történelme a magyarok számára kedvelt és szimpatizált finn népnek. Ugyan országuk hatalmas területen, kb. 330 ezer négyzetkilométeren terül el, ám alig feleannyi a népességük, mint hazánknak. Önálló Finnországról ritkán beszélhettünk az elmúlt évszázadok során. A nemzet mindig is létezett, ám hol a skandináv országok, hol Oroszország elnyomása alatt, beolvasztva élt. Ám immár jó ideje saját országban, irigylésre méltó életszínvonal mellett élhetnek.

A finnek utolsó nagy ellenfele Oroszország (vagy más néven a Szovjetunió), amely már több ízben megkeserítette a működését. Utoljára a második világháború során, a még élő és fel nem rúgott Molotov-Ribbentropp paktum leple alatt rohantak neki az oroszok a szomszédos országnak. Ezt követően évekig oda-vissza tologatták a határvonalakat a felek, ám a túlerő kevésnek bizonyult a kitartó finnek ellen. Az ellenségeskedést végül 1947-ben fékezte meg a párizsi békeszerződés.

A hidegháború, illetve a kommunista rezsim bedőlése után csak a 90-es évek második felétől indult meg a két ország közötti intenzív élet. Elsősorban az oroszoknak lettek üzleti érdekeltségeik Helsinki és az iparvárosok környékén. Továbbá pénzes orosz nyugdíjasok (fáradt oligarchák?) vettek hatalmas kúriákat szerte a két állam határának túlsó oldalán. Sőt, a közelmúltig tervben volt egy építendő atomerőmű is a Roszatom által, ám a projekt az orosz-ukrán háború miatt zsákutcába jutott. 

A viszony kezd újra elmérgesedni, ugyanis a nyugati ijesztgetők már azon morfondíroznak, hogy Ukrajna földbe döngölése után melyik lesz Vlagyimir Putyin rezsimjének következő célpontja. Ennek okán a finn kormány teljesen elzárkózik attól, hogy orosz állampolgárok ingatlant vagy telket vásároljanak Finnországban. Így akadályozták meg sikeresen azt, hogy három magánszemély (ugyanazzal a bejelentett szentpétervári lakcímmel bejegyezve) megvegyen egy lakatlan öregek otthonát Kankaanpää városka mellett. Ugyanis az épület valami hihetetlen véletlen folytán éppen egy köpésre fekszik a Niinialo Garrison laktanyától. Amely pedig központja volt a közelmúltban is egy NATO-finn közös hadgyakorlatnak.

Egészen konkrétan a Politico híre szerint az egykori idősotthonból két forgalmas útra is rálátás nyílik, mely a laktanya felé vezet. Ezt nem hagyta Finnország kormánya, és elutasította az oroszok kérelmét. A válaszban pedig meg is fogalmazták, hogy nemzetbiztonsági aggályokat vet fel a vásárlási szándék, ezért annak csak teljes elzárkózás lehet a vége. Állítólag a finn hadsereg számára fontos Kankaanpää városának összes ingatlan eladását/kiadását át fogják világítani a közeljövőben, több évre visszamenőleg. A cél egyértelmű: az anomáliák kiszűrése, és a feltehetőleges kémtevékenység megszüntetése. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás