promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenet: tengeri gigász vérfagyasztó tetemét sodorta partra az óceán
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Szerencsére nem egy horrorisztikus tengeri szörny, hanem sajnos egy csukabálna ijesztő maradványa került szárazra pénteken, New York ilyenkor nem túl népes óceáni strandján. A sósvíz semmitérő szemétként hányta ki magából a jobbsorsra érdemes emlőst. 

Szomorú képeket örökítettek meg fotósok pénteken, New York Atlanti-óceáni partjánál. Az első beszámolók szerint a haragos és roppant hideg víz a fagypont körüli reggelen egy csukabálna tetemét vetette ki magából. Az eset már tényénél fogva is igen megrázó, hát még ha azt is hozzátesszük, hogy az elmúlt bő két hónapban ez már a tízedik hasonló eset volt pár kilométeren belül. 

A csukabálna tetemét körülbelül 7,5 méteresként és 7 tonnásként írták le, mely így egy kifejlett példánya volt fajának. A bálnák ezen képviselője egyébként viszonylag "kicsinek" számit, lévén a második legkisebb szilás cetként tartják számon. Érdekesség, hogy a csukabálna az északi félteke minden tengerében, és így még az Atlanti-óceán egészében is megtalálható. Sőt, tavaly nyáron egy példánya még az édes vízű Szajna folyóba is felúszott Franciaországban, egészen Le Havre városáig. 

Sajnos ez a példány már nem keresheti fel Európát, ugyanis a jelek szerint traumás behatás következtében vesztette életét. Látható sérüléseit az elsődleges vélemények szerint egy hajóval való ütközés okozhatta. Bár azt nehéz kellő alaposságú és pontosságú boncolás nélkül megállapítani, hogy már egy elpusztult bálna ütközött a hajóval, vagy akkor még élt-e esetleg. 

Az ismert tények azonban valószínűsítik, hogy tragikus balesetről van szó. Köztudott, hogy a csukabálnák előszeretettel játszanak és fogócskáznak fiatal fajtársaikkal a hajók körül. Továbbá a 2016. óta partra vetett bálnatetemek több, mint negyven százalékán volt hajótesttől, hajócsavartól (is) származó sérülés az USA keleti partvidékén. 

Mindezek fényében pedig végképp meglepetés, de a csukabálna egyáltalán nem számít veszélyeztetett fajnak, akár 200 ezer példánya is úszkálhat a sós vízekben. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás