promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Furcsa tetemeket dobott ki a tenger Ausztráliában egy hatalmas esőzés után
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egyelőre a szakemberek is zavarban vannak, nem értik a jelenséget.

Hatalmas esőzések sújtották a közelmúltban Ausztrália délkeleti részét, utána pedig különös tetemeket dobott partra a tenger Új-Dél-Wales államnál. Az élénksárga és lila színekben pompázó lények a lakosságot zavarba hozták.

A szakértőket is lenyűgözte és egyben megdöbbentette a vízi állatok tetemeinek ilyen tömeges felbukkanása, amelyre egyelőre még keresik a választ. A színes és meglehetősen bizarr, nyúlánk lények valójában a Phyllopteryx taeniolatus nevű tűhalfélék egyedei.

Az akár félméteres hosszúságot is elérő teremtmények Ausztrália déli partvidéke mellett az Indiai-óceán délkeleti részén és a Csendes-óceán délnyugati részén is előfordulnak. A megnyúlt csikóhalaknak kinéző állatok akár 50 méteres mélységig is lemerülnek, és kis rákokkal táplálkoznak, tehát az emberre veszélytelenek.

Egyelőre kérdés, hogy milyen összefüggés van a szokatlanul heves esőzések és a halak tömeges pusztulása között. Becslések szerint 10-szer annyi tetemet találtak a homokos fövenyeken, mint általánosan megszokott.

„Nyilvánvaló, hogy ez a sokkoló időjárás, az óceánba került szennyező anyagok és a szokatlanul erős hullámzás kombinációjának következménye”

– állapította meg David Booth professzor, a tengeri élővilág szakértője. A tűhalfélék legfeljebb pár száz méterre távolodnak el attól a helytől, ahol megszülettek, ezért is meglepő, hogy ilyen nagy számban sodródtak ki tetemeik a partra.

Feltehetőleg a környezet- és klímaváltozás kényszerítette őket az élőhelyeik elhagyására. Idegen terepen aztán elveszíthették a tájékozódó képességüket, és ez vezethetett a hirtelen és tömeges pusztulásukhoz.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás