promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Soha többet nem leszel másnapos, ha legurítod ezt az italt
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A magyaroknak is nagy segítség lenne.

 

Felmérések szerint a magyarok 13 százaléka "issza le magát" havonta egy alkalommal - írja a VG. Az Uniós tagállamok közül ezzel a 21. helyen állunk az alkoholfogyasztó népek terén. Magyarországon az alkoholivás úgy hozzátartozik bármilyen társas eseményhez, mint falunaphoz a birkapörkölt.

Tudósok viszont azon dolgoznak, hogy elkerülhessük a fejfájást, hányingert, szédülést, memóriazavart, és a másnapossággal együtt járó minden kellemetlenséget. Ugyanis egy olyan italon dolgoznak, ami az alkoholhoz hasonlóan gátlást old, de mégsem rúgunk be tőle és nem leszünk másnaposak sem - írja az IFL Science. 

David Nutt professzor, az Imperial College London neuropszichofarmakológusa ennek kifejlesztésén dolgozik.

Nutt elmagyarázza, hogy csapata hogyan állított össze egy természetes gyógynövényes italt, amelynek célja, hogy utánozza ugyanazt a hatást, amelyet az alkohol gyakorol a relaxációra és a társasági életre. Mivel nincs benne alkohol, nem kell aggódni a másnap reggeli másnaposság miatt. Ráadásul csapata egy olyan új molekulát szeretne "feltalálni", amely az alkohol összes jó közérzetet keltő tulajdonságát utánozza.

„Szeretem az alkoholt, a legtöbb ember szereti az alkoholt, a legtöbb ember szereti az alkoholt, mert ellazítja őket, és a legtöbb ember alkoholt használ társas helyzetekben, ahol van egy kis szorongás. Elmész egy buliba, kicsit feszültnek érzed magad, nem ismered az embereket, nem vagy benne biztos, hogy mit kezdj a kezeddel, így az ital egy módja annak, hogy megnyugtasd magad, és segít megkönnyíteni a társadalmi szerepvállalást”

- mondta a The Big Questions podcastban.

„Van egy Sentia nevű italunk, ami olyan gyógynövényeket tartalmaz, amelyeknek bizonyos összetevői bekapcsolják azt a GABA-rendszert az agyban, ami csökkenti a szorongást szociális helyzetekben, amire az alkohol hat. Most mi is megpróbálunk feltalálni egy olyan alternatív molekulát az alkohol helyett, amely csak olyan mértékben kapcsolja be a GABA-rendszert, hogy az ellazít és szocializál, de nem jár minden más következménnyel”

- magyarázta Nutt.

Eltekintve néhány, a csapat körében körbejárt sunyi kortyolástól, az új vegyületeket hivatalosan még nem tesztelték embereken, de Nutt és csapata reméli, hogy a közeljövőben elérik ezt a mérföldkövet.

„Jelenleg hét különböző molekulát vizsgálunk. Az év végére eldöntjük, hogy melyik molekulát fogjuk nagy mennyiségben előállítani, mert nagyon drága új molekulákat gyártani, és annyit, hogy biztonságos legyen, ezért tisztában kell lennünk azzal, hogy a legjobbat kell a biztonsági teszteknek alávetnünk”

 - tette hozzá a tudós.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás