promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az oroszok torkig lettek a nyugati fegyverszállításokkal, rémisztő üzenetet küldtek Ukrajnának és a világnak
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez már több, mint egy nukleáris csapással való üres fenyegetőzés.

Elkerülhetetlennek tűnik az orosz-ukrán háború újabb felfokozódása, némi erőgyűjtés után a támadók három irányból is komoly offenzívát terveznek. A Krím és a Donbasz mellett Fehéroroszország felől, ahol a főváros Kijevet tudják majd veszélyeztetni.

A nyugat minderre azzal válaszol, hogy egyre hatékonyabb fegyvereket bocsát Ukrajna rendelkezésére, ám várni lehetett, hogy az oroszok nem sokáig tűrik majd szó nélkül ezt a fajta nem is annyira burkolt támogatást.

Pedig Franciaország és Németország, vagyis Európa két vezető nagyhatalma eddig igyekezett elkerülni a nyílt felfegyverzés látszatát, a habozásukkal viszont rögtön kivívták Lengyelország és a balti államok rosszallását. Ezek részéről jogosnak érzett elvárás lenne, hogy Európa minden erejével segítse Ukrajna függetlenségének megőrzését, de a politikusoknak most különösen hideg fejjel kell gondolkodniuk, hiszen bármelyik pillanatban egy nukleáris háború esélyét kockáztatják.

Az oroszok most is előálltak ezzel a fenyegetéssel, ráadásul nem akárki, hanem Dmitrij Medvegyev korábbi elnök (vezérképünkön jobbról) küldött üzenetet a nyugati nagyhatalmaknak arról, hogy Ukrajna folyamatos támogatásával a saját biztonságukat is veszélybe sodorják.

Terveik szerint az oroszok egyfajta katonai szövetség létrehozására törekednek az Egyesült Államok ellenségeivel, például Iránnal, Venezuelával és Észak-Koreával, de alighanem ebbe a csapatba még Fehéroroszországnak is kénytelen-kelletlen be kellene szállnia.

„Egy elhúzódó konfliktus azt eredményezheti, hogy létrejöhet egy új katonai szövetség azon államokból, amelyeknek elegük van az amerikaiakból és a herélt kutyafalkájukból”

– eresztett meg a szinte a sztálini időkre emlékeztető szöveget Medvegyev, természetesen az USA-nak és szövetségeseinek címezve. Ma azonban nehezen elképzelhető, hogy a felsorolt, igen sokszínű és földrajzilag is távol elhelyezkedő országokból valóban egy ütőképes szövetséget lehetne kovácsolni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás