promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Új pénz érkezik, új gazdasági nagyhatalom formálódik a világban
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A latin-amerikai országok globális meglepetést okozhatnak.

Az euró, vagyis az Európai Unió hivatalos fizetőeszköze valódi sikertörténetnek mondható, hiszen elismertségben rövid idő alatt felnőtt a dollár mellé, és a tagországok máig versenyeznek a bevezetéséért. Január 1-től Horvátországban váltotta le a kunát, bár ennek nem biztos, hogy a magyar turisták annyira örülnek majd, bár most éppen a 390 forintos euró felé közelít a valutánk.

Az eurót az eurózónában jelenleg körülbelül 337 millió ember használja, és alighanem hasonló népszerűségben reménykedik Brazília és Argentína is, amelyek közös valuta alkalmazására készülnek.

Az erről szóló bejelentés lényegében napokon belül megtörténhet, és ha a két latin-amerikai ország valóban összefog, akkor nagy az esély rá, hogy hamarosan újabb államok is csatlakoznak hozzájuk a térségben.

„Első körben a régió kereskedelmének fellendítését szolgálná az új fizetőeszköz bevezetése, amelyet a brazilok sur-nak javasolnak, ami azt jelenti: déli. Fontos szempont továbbá, hogy a térség csökkentse az amerikai dollártól való függőségét”

– írta a Portfolio.hu az új gazdasági erő formálódásáról. Eleinte a sur (ha valóban ez lesz a neve) a brazil reál és az argentin peso mellett működne, de aztán éppúgy leváltaná a nemzeti valutákat, mint Európában az euró. Aligha fognak sokan sírni utánuk.

Latin-Amerika persze még hosszú út előtt áll, de ez a valutaunió igen fontos lépésnek számít majd a még szorosabb együttműködésükben. A méreteire utal, hogy miközben az euró a globális GDP mintegy 14 százalékát teszi ki dollárban mérve, addig a sur (csak brazil és argentin részvétellel) máris 5 százalékát, vagyis érdemes lesz komolyan számolni vele.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás