promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Retteghetnek az oroszok, elpusztíthatatlan szupertankokat vetnek be az ukránok

Retteghetnek az oroszok, elpusztíthatatlan szupertankokat vetnek be az ukránok

Élet

Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

30 év alatt egy ilyen tankot tudtak csak kilőni.

Oroszország most tényleg pánikolhat, hiszen a Defence News által kiszivárogtatott - és azóta megerősített információi szerint - a britek 14 darab Challenger 2-es szupertankot küldenek Ukrajnába, hogy ezzel segítsék őket a háborúban. Sajtóértesülések szerint a harckocsik szállítását hivatalosan január 20-án akarják bejelenteni, amikor a németországi Ramsteinben találkoznak majd az Ukrajnát támogató nyugati országok képviselői.

Nagy-Britannia egyébként Amerika után a második legnagyobb fegyverszállítója Ukrajnának, eddig több, mint 200 különféle páncélozott járművet adtak nekik a háborúhoz, valamint közel 2000 NLAW kézi harckocsielhárító rakétát, amikkel az ukránok komoly veszteségeket okoztak már az oroszoknak. Mindezek mellett a britek is vállalták az ukrán újoncok kiképzését, továbbá a brit hírszerzés folyamatosan fontos felderítési adatokkal segíti az ukrán vezérkart.

Persze ez a 14 szupertank légypiszoknak tűnhet az oroszok többszáz harckocsijával szemben, de a Challenger 2 bizonyos szempontból elpusztíthatatlannak tűnik, hiszen az elmúlt 33 évben mindössze egyet sikerült belőle kilőni - azt is a briteknek sikerült egy baráti tűzben, az iraki Bászra közelében, még 2003-ban. A Challenger 2 a NATO egyik legkiválóbb tanja, aminek kiváló védettsége van, amit a brit hadsereg 1990-ben állított először hadrendbe.

Kiváló védettségét a Chobham páncélzatnak köszönheti - ilyen páncélja van az új Leopard 2A7+HU tankoknak is, amit hamarosan a Magyar Honvédség fog rendszerbe állítani.

A Challenger 2 fő fegyverzete egy 120 milliméteres ágyú, ami azért egyedülálló darab, mert gyakorlatilag ez az egyetlen huzagolt csövű harckocsilöveg, amit az 1980-as évek után modern tankba építettek. Ennek a lövedéke komoly károkat tud okozni, ugyanis becsapódáskor "felkenődik" az ellenséges tank páncéljára, majd mikor felrobban, a keletkező lökéshullám méretes darabokat szakít le a páncélzat belső oldaláról; a nagy sebességű, forró repeszek pedig irdatlan pusztítást tudnak végezni a belső térben.

[[k]]

Borítókép:  Profimedia

Hasonló tartalmak

Galéria - Van képünk hozzá

Színes

Tech & Tudomány

Helyi Hírek

Időjárás