promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Retteghetnek az oroszok, elpusztíthatatlan szupertankokat vetnek be az ukránok
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

30 év alatt egy ilyen tankot tudtak csak kilőni.

Oroszország most tényleg pánikolhat, hiszen a Defence News által kiszivárogtatott - és azóta megerősített információi szerint - a britek 14 darab Challenger 2-es szupertankot küldenek Ukrajnába, hogy ezzel segítsék őket a háborúban. Sajtóértesülések szerint a harckocsik szállítását hivatalosan január 20-án akarják bejelenteni, amikor a németországi Ramsteinben találkoznak majd az Ukrajnát támogató nyugati országok képviselői.

Nagy-Britannia egyébként Amerika után a második legnagyobb fegyverszállítója Ukrajnának, eddig több, mint 200 különféle páncélozott járművet adtak nekik a háborúhoz, valamint közel 2000 NLAW kézi harckocsielhárító rakétát, amikkel az ukránok komoly veszteségeket okoztak már az oroszoknak. Mindezek mellett a britek is vállalták az ukrán újoncok kiképzését, továbbá a brit hírszerzés folyamatosan fontos felderítési adatokkal segíti az ukrán vezérkart.

Persze ez a 14 szupertank légypiszoknak tűnhet az oroszok többszáz harckocsijával szemben, de a Challenger 2 bizonyos szempontból elpusztíthatatlannak tűnik, hiszen az elmúlt 33 évben mindössze egyet sikerült belőle kilőni - azt is a briteknek sikerült egy baráti tűzben, az iraki Bászra közelében, még 2003-ban. A Challenger 2 a NATO egyik legkiválóbb tanja, aminek kiváló védettsége van, amit a brit hadsereg 1990-ben állított először hadrendbe.

Kiváló védettségét a Chobham páncélzatnak köszönheti - ilyen páncélja van az új Leopard 2A7+HU tankoknak is, amit hamarosan a Magyar Honvédség fog rendszerbe állítani.

A Challenger 2 fő fegyverzete egy 120 milliméteres ágyú, ami azért egyedülálló darab, mert gyakorlatilag ez az egyetlen huzagolt csövű harckocsilöveg, amit az 1980-as évek után modern tankba építettek. Ennek a lövedéke komoly károkat tud okozni, ugyanis becsapódáskor "felkenődik" az ellenséges tank páncéljára, majd mikor felrobban, a keletkező lökéshullám méretes darabokat szakít le a páncélzat belső oldaláról; a nagy sebességű, forró repeszek pedig irdatlan pusztítást tudnak végezni a belső térben.

[[k]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás