promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen: új emberi szervet fedeztek fel a kutatók, ráadásul teljesen véletlenül
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egészen elképesztő, hogy az emberi test még most is tud meglepetést okozni a szakembereknek.

Az emberi test egy igazi csoda, egy mestermű, aminek eddig azt hittük, hogy szinte már az összes titkát tudjuk. Úgy tűnik, hogy ez közel sem így van, hiszen a sok-sok évszázada tartó kutatások, és a modern eszközök ellenére nemrég mégis sikerült valami olyan dolgot felfedeznie pár szakembernek, ami sokak szerint egészen elképesztő – sőt, bizonyos szempontból hihetetlen.

Még 2020 szeptemberében zajlott Hollandiában egy kutatás, aminek a keretein belül a szakemberek a prosztatarákról szerettek volna megtudni még több információt. Ehhez elvégeztek egy olyan vizsgálatot is, amely során az egyik páciens vérébe egy különleges anyagot fecskendeztek, ami képes megmutatni, hogy hol vannak esetleges daganatok – ekkor lepődtek meg igazán.

A vizsgálat eredménye láttán a kutatók egy teljesen új emberi szervet fedeztek fel a fejben, egészen pontosan az orr mögött, ahol az orrüreg találkozik a torokkal. A teljesen véletlenül meglelt új szerv egy nyálmirigy, amit elvileg „tubarial salivary glands”-nek neveztek el, és jelenleg is így hivatkoznak rá a nemzetközi portálok.

Ennek a nyálmirigynek az a dolga, hogy nedvessé tegye a torok azon részét, ami az orr és a száj mögött van, vagyis fontos szerepet játszik, pedig eddig senki sem foglalkozott vele, mivel eddig senki sem tudott a létezéséről. Még a kutatók sem értik, hogy ezidáig miért nem került felfedezésre ez a kifejezetten érzékenynek nevezhető szerv, hiszen szinte mondhatjuk, hogy „végig az orrunk előtt volt”, még akkor is, ha pont mögötte.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás