promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tévedésben él minden magyar autós: nem büntet meg a rendőr, ha így mész az utakon
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A közhiedelemmel ellentétben ezért biztos nem fog megbüntetni a rendőr.

Magyarországon évről-évre egyre többen döntenek úgy, hogy a karácsonyi időszakban ünnepi díszkivilágítással, mindenféle fényekkel öltöztetik fel az autójukat. Ez elsőre biztos jó ötletnek tűnik, és látványnak sem utolsó, ha így megyünk végig a városon, de a rendőr nem biztos, hogy tolerálni fogja. Sőt, abban a pillanatban el fogják venni a rendszámot és a forgalmit is, pedig hivatalosan nincs olyan rendelet, ami tiltaná a karácsonyi fényeket az autókon.

Persze a rendőrrel sem lesz gondunk, ha előre engedélyt kérünk arra, hogy karácsonyi díszbe burkoljuk a gépjárművet: ebben meg kell pontosan határozni, hogy hol, milyen útvonalon, és mely napszakban akarjuk használni a kivilágított autónkat; ugyanez érvényes, ha buszt, kamiont, vagy motort akarunk kivilágítani.

Ez még talán magától értetődő dolog lehet, azonban van egy minden autóst érintő szabálytalanság, amiről sokan azt gondolják, hogy vadásszák a rendőrök. Biztos többen találkoztak már olyan sofőrökkel az utakon, akik ha kell, ha nem, használják a ködlámpát, hogy minél többet lássanak este.

Ez viszont szabálytalan, hiszen ez nagyon erős és vakító lehet a szembejövő autósnak, és könnyen balesetet is okozhatunk vele. Elkezdett terjedni a hír, hogy a rendőrség akciót hirdetett az ilyen autósok kiszűrésére és megbüntetésére, a hatóságok azonban cáfoltak minden ezzel kapcsolatos terjesztést: nem várható tömeges büntetés és rendőrségi akció, ami kifejezetten erre lenne meghirdetve.

Ettől függetlenül jó, ha mindig szabályosan használjuk a ködlámpákat, vagyis csak abban az esetben kapcsoljuk őket fel, ha a látási viszonyok indokolják.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás