promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyin pálfordulása: mégis atomháborúra készül az orosz elnök?
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A napokban írtunk arról, hogy Putyin kizárta annak a lehetőségét, hogy Oroszország indítana el egy esetleges atomháborút.

Lassan egy éve tart már az orosz-ukrán háború. A kedélyek azonban nem csillapodnak, még úgy sem, hogy Biden és Macron rendre noszogatja a feleket béketárgyalások reményében. Egyre közelebb sodródhatunk egy esetleges nukleáris háborúhoz, ezt a napokban Putyin is alátámasztotta.

„A nukleáris háború esélye egyre növekszik, nálunk vannak a világon a legfejlettebb fegyverek, de nem szeretnénk fitogtatni azokat. Minden erőket mozgósítok annak érdekében, hogy megvédjem Oroszországot, és ez nem blöff"

- idéztük cikkünkben a The Sun brit lapot. 

Putyin azonban úgy tűnik, elkezdte finoman cáfolni korábbi kijelentéseit, hiszen legutóbb arra utalt, hogymegváltoztathatjaOroszország a katonai doktrínáját. 

„Az USA-nak benne van a stratégiájában az atomháború, mint egy megelőző csapás. Nekünk nem. Mi megtorló csapásként neveztük meg a stratégiai filozófiánkban"

- nyilatkozott Putyin. 

Úgy fogalmazott, hogy míg az Egyesült Államok lefegyverezné az oroszokat a nukleáris fegyverekkel, Oroszország utolsó mentsvárnak használná azokat. 

„Ha lefegyverző csapásról beszélünk, akkor talán nekünk is el kellene gondolkoznunk arról, hogy amerikai partnereink legjobb gyakorlatait és elképzeléseiket átvegyük. Csak gondolkodunk ezen. Senki sem volt szégyenlős akkor, amikor az utóbbi években erről beszélt.

Ha a potenciális ellenfél azt hiszi, hogy egy megelőző robbantás eredményes lehet, mi pedig nem, attól még ugyanúgy el kell gondolkoznunk a minket érő fenyegetésen"

- fogalmazott sejtelmesen az orosz elnök. Szavai azt sejtetik, hogy az orosz vezérkar is elgondolkozott azon, hogy ők vessék be először a nukleáris fegyvereket, ami igencsak vészjósló hír nem csak Európa, de az egész világ számára. 

Hozzátette, hogy az a felvetés, miszerint Oroszország nem vetemedne atomháborúra, azt jelentené, hogy másodikként se vetné be azokat, ez pedig falsnak bizonyul. Az orosz hadierők egyébként szinte megállás nélkül légitámadásokkal sújtják Ukrajna területeit, azonban az orosz katonák morálja és hiányos téli öltözete kérdéseket vet fel, így a tél döntő jelentőségűnek bizonyulhat a háborút illetően. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás