promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyin győzelmi esélyei lenullázódtak? Zelenszkij szövetségest toborzott a háború 274. napján
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Eseménydúsan telt a háború 274. napja.

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke az ENSZ segítségét kérte abban, hogy lépjen közbe az orosz légicsapásokkal szemben, azok ugyanis több ízben civileket is érintenek. Az orosz offenzíva egyértelmű célja, hogy a téli hónapokra kárt tegyen az ukrán infrastruktúrában - ahogyan azt Herszon esetében is tette -, ezáltal pedig ellehetetlenítse, vagy legalábbis megnehezítse az ukrán defenzívát a fagyos időjárásban. 

Mindeközben Ilya Yashin, orosz ellenzéki politikus akár tíz évet is börtönben tölhet amiatt, hogy kritizálta Putyint és megkérdőjelezte a háború szükségességét. A német kancellár, Olaf Scholz úgy fogalmazott tegnap, hogy Putyin már nem nyerheti meg a küzdelmet a csatatéren, erről azonban Moszkva máshogy vélekedik, legalábbis a nyilvánosság előtt.

„A különleges hadművelet jövőbeli sikere vitán felül áll"

- nyilatkozott a Kreml-szóvivő, Dmitry Peskov. 

A téli időjárás aggodalomra adhat okot a háborúban szereplő mindkét fél számára. Különböző európai városokat szólítottak fel annak érdekében, hogy generátorokkal segítse Ukrajnának átvészelni a telet, miközben Oroszország gőzerőkkel ostromolja az ország infrastruktúráját. Az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola elindította a kezdeményezést tegnap ez ügyben. A tél beköszönte a szakértők szerint döntőnek bizonyulhat a háborút illetően: előreláthatólag kevesebb támadás várható, és az orosz hadierőknek épp olyan titáni feladatnak bizonyulhat megküzdeni a fagyokkal, mint az ukrán katonáknak. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás