promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megtalálták a Mikulás sírját, a maradványai azonban nincsenek benne – de pontosan tudják, hova tűnt
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szent Miklós alakja ihlette az ajándékozó Mikulás személyét.

A Mikulás alakját ihlető Szent Miklós a 3. és 4. század fordulóján élt, és akkoriban elsősorban Myra (Müra) püspökeként volt ismert. A tevékenységét számtalan legenda övezte, amelyek közül a három lány kiházasítása a legismertebb.

Történt, hogy egy elszegényedett nemesember hozomány hiányában nem tudta kiházasítani a gyermekeit. A lányokat a prostitúció réme fenyegette, Miklós azonban segített rajtuk, és az éj leple alatt arannyal teli erszényeket dobott be a házuk ablakán. Állítólag ebből alakult ki a Miklós-napi (december 6.) ajándékozás szokása.

A szent életű püspöknek számtalan ereklyéje maradt fenn, már csak azért is, mert a 11. században itáliai kereskedők feltörették a sírját, a csontjait pedig ellopatták és ereklyeként magukkal vitték. A törökök (ott található az eredeti Myra) és az olaszok mind a mai napig vitáznak a tulajdonjogról.

Éppen ezért lehet meglepő a hír, hogy feltehetőleg megtalálták a közel 1700 éve elhunyt Szent Miklós sírját Törökországban, egy bizánci templom alatt. De valóban csak a sírról van szó, hiszen a csontok már rég elkerültek onnan.

Myra ma a Demre nevet viseli, az említett templom pedig annak a bazilikának az alapjaira épült, amelyet az emelkedő tengerszint tett tönkre még a középkorban. A régészek 2017 óta tárják fel a helyet, darabról darabra távolítva el a mozaikpadlót, hogy megtalálják a régi alapokat.

Úgy tűnik, hogy most sikerrel jártak, és a legnagyobb fogásuk a püspök hajdani sírja lehet. Biztos, hogy jó helyen járnak, hiszen a templom környéke tele van Szent Miklóst ábrázoló szobrokkal. A korábbi építmény padlóját már feltárták, ennek kövein lépkedett egykor a mára a gyerekek körében legnépszerűbbé vált szent.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás