promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ravasz tervet eszelhettek ki az oroszok az atomcsapásra, egyszerre több országot rántanának vele háborúba
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Alighanem megvan a célpont, bár annak első látásra nincs sok értelme.

Akár szeretnék, akár nem, télen a harcoló felek némi fegyvernyugvásra lesznek kényszerítve az orosz-ukrán háborúban. A hideg, az ellátási nehézségek, valamint a nehezebben járható utak sohasem kedveztek egy inváziónak, ezt a történelem már számtalanszor bebizonyította.

Talán az idő sürgetése miatt igyekszik Putyin elnök is még az ősszel döntésre vinni a dolgot, ezért hallani egyre többször egy nukleáris csapás lehetőségéről. Amit viszont a NATO kétségkívül keményen megtorolna, és erre nemcsak erkölcsi alapja lenne, hanem azért is megtehetné, mert a radioaktív felhő a tagállamai jelentős részét érintené.

A brit sajtó öt lehetséges forgatókönyvet vázolt fel az atomcsapással kapcsolatban. Közös bennük, hogy mindegyik egy Fekete-tenger fölötti robbantással kalkulál, aminek első látásra nem sok értelme van. De nézzünk csak a dolgok mögé!

A Fekete-tenger nemcsak orosz és ukrán területeket jelent, hiszen a grúzoknak, valamint a törököknek, románoknak és bolgároknak is jut belőle valami, márpedig az utóbbi három NATO-tagország, vagyis a területeik elleni támadás a katonai szövetség egésze elleni támadást jelentene.

Putyin egyik célja tehát a tömeges provokáció lehet, ráadásul elképzelhetetlen kataklizmát okozna vele, a radioaktív felhők mellett mérgező gázok kiszabadulását, sőt akár pusztító, 2 méteres hullámokkal járó cunamikat is elindíthatna általa.

A támadás kezdődhetne egy szárazföldről elindított, vagy repülőgépről (esetleg drónnal) célba juttatott rakétával. Az atomrobbantás helyszíneként akár a Kígyó-szigetet is választhatnák az oroszok, már csak azért is, mert az már a háború legelején az ukrán ellenállás szimbólumává vált.

Reális lehetőség a tengeralattjáróról indított atomcsapás is. Egyelőre azonban az oroszoknak csak Kilo-osztályú felszín alatti harci eszközeik vannak a Fekete-tengeren, és azok nem alkalmasak nukleáris rakéták indítására. Szerencsére az egész városokat elpusztítani képes, Poseidon torpedó-drónokkal felszerelt Belgorod tengeralattjáró most messze északon, Szeverodvinszk közelében állomásozik, így nem érhet túl hamar délebbre.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás