promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az orosz átlagemberek tragédiának tartják Putyin háborúját – az elit viszont csak a Chanel táskáit sajnálja
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy moszkvai nő állítása szerint akár 15 év börtön is járhat tüntetésért.

A világ közvéleménye általában nem érzi át azon orosz milliárdosok „szenvedéseit”, akiknek a luxusjachtjaik elkobzása, illetve a vagyonuk befagyasztása által kell felelniük az Ukrajna ellen megindított invázió miatt.

Azokat az orosz influenszereket is inkább ellenszenvvel figyeli, akik hisztizve darabolják össze Chanel táskájukat, mert a divatcég nemcsak kivonult Oroszországból, de egyelőre szállításokat sem teljesít oda.

Mint a Daily Mail című angol lapból kiderült, a hétköznapi orosz polgárok is osztják a fenti széles körű véleményt, még ha a hangjuk nem is gyakran jut el hozzánk. Egy Natasha Repina álnéven író orosz illető igyekezett megvilágítani, miként látják ők otthonról az Ukrajna elleni agressziót.

„A groteszk viselkedésű elitünk talán szétvagdossa a Chanel táskáit, hogy így mutassa ki hazaszeretetét, de mi, hétköznapi oroszok ezt a háborút tragédiának látjuk”

– áll már a véleménycikk elején. Natasha kiemelte, hogy 11 napnak kellett eltelnie ahhoz, hogy március 6-án több ezer ember vonuljon az utcára Oroszországban, tiltakozva az „imperialista elnök”, Putyin agressziója ellen. A hatóságok azonban résen voltak, és 5 ezer tüntetőt tartóztattak le, hogy – szélsőséges esetben – akár 15 év börtönt szabjon ki rájuk a bíróság.

„Egyetlen barátom sem támogatja az Ukrajna elleni háborút, és Putyint ugyanolyan utálatosnak tartjuk, mint mindenki más nyugaton. De túlságosan meg vagyunk félemlítve ahhoz, hogy tiltakozzunk. Értékeljük a szabadságunkat és a családunk biztonságát, ezért nyíltan nem lázadunk, ráadásul hatalmunk sincs ehhez”

– fejtegette őszintén az álnéven író személy. Akiről annyi kiderül, hogy Moszkvában lakik, ahol különösen nem tanácsos „pattogni”, mert sokkal nagyobb a lebukás veszélye. Értetlenül áll az elitjük groteszk kampányai előtt, akik oroszellenességnek próbálják beállítani mindazt, ami ma a világban történik.

A hétköznapi emberek mindeközben csendesen tiltakoznak, gyakran ülnek feketébe öltözve az orosz köztereken, de akár már ezért is letartóztathatják őket. Aki „álhíreket” terjeszt a katonai műveletekkel kapcsolatban, az 3 év börtönt is kaphat, vagy 1,5 millió rubeles (6,5 millió forintos) pénzbüntetést, ha szerencséje van. Ez az éves átlagfizetés háromszorosát jelenti.

A magát két fiú anyukájának nevező Natasha attól tart, hogy vasfüggönyt vonnak Oroszország köré, és ismét elszigetelődnek a világ többi részétől. Félti a munkáját is, hiszen a gazdaság millió szálon kötődik ma már a nyugathoz. Jelenleg az ellátás folyamatos az orosz boltokban, de az import áruk a kétszeresükre-háromszorosukra drágultak, míg a hazai termékek ára 60–70 százalékkal emelkedett.

Az oroszok jó része dühös a McDonald's, a H&M, az Ikea és más nyugati láncok kivonulása miatt, de a nőket például a Procter & Gamble szankciói is kellemetlenül érintik az egészségügyi termékek hiánya miatt.

„Egy átlagos moszkvai számára egy Chanel táska csaknem a teljes éves fizetésébe kerülne. Az átlagembert ezért elborzasztja a celebek öncélú parádézása, amelyet ők hazafiságnak neveznek”

– világított rá Natasha.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás